Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam nastepujacy problem, samochod stal ponad miesiac nieruszany i najwidoczniej zebrala mi sie woda w baku - komputer pokazuje, ze moge przejechac jeszcze 50km, a samochod dzisiaj mi zgasl na srodku trasy lazienkowskiej :shock: gdy juz wrocilem do domu, w pobliskim warsztacie powiedziano mi, zebym wlal 0,5l denaturatu do baku i do tego 30l benzyny, i ze powinno rozpuscic cala wode.

co o tym sadzicie? czy nie zaszkodzi to katalizatorowi?

jesli tak, to jak inaczej pozbyc sie tej wody z baku?

i czy jezeli przypadkiem tej wody tam nie ma to czy to nie zaszkodzi ten denaturat?

ps. swoja droga ciekawe jest to, ze rezerwa swiecila sie od pewnego czasu, tak jakby wykrywala, ze tam nie ma benzyny tylko woda - a komputer pokazywal co innego. wg wskazan rezerwy faktycznie powinno mi tej benzyny zabraknac :roll:

pozdrawiam

luther

Opublikowano
Widać, że bmw masz od niedawna. Komunikatów o możliwej do przejechania trasie nie można traktować dosłownie !!!!! To komputer sobie to wszystko przelicza przy prawie każdym odpaleniu samochodu. Brane pod uwagę jest wiele czynników np. średnie spalanie. Może samochód stał na nierównym terenie i w baku sie przelało na jedną stronę. NA 100% NIE MASZ WODY W BAKU WIĘC NIC NIE KOMBINUJ.
Opublikowano
Komunikatów o możliwej do przejechania trasie nie można traktować dosłownie !!!!! (...) NA 100% NIE MASZ WODY W BAKU WIĘC NIC NIE KOMBINUJ.

Popieram w całej rozciągłości.

A jeśli ciągle masz obawy, że ha-dwa-o ciągle jest (po odrobinie zbiera się w zbiorniku KAŻDEGO samochodu przy większych zmianach temperatury), to zafunduj autku 250 ml preparatu do czyszczenia / odwadniania układu zasilania na pełny bak (koszt 9-15 zł, zależnie od marki). Dla pewności możesz zabieg powtórzyć przy następnych tankowaniu.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
dokladnie zakup dodatek do paliwa i bedzie ok a kupisz to na stacji moze byc shell czy cos innego

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano

ten samochod mam od dwoch lat i jak do tej pory nigdy mnie nie zawiodly wskazania komputera, dlatego tez zasugerowalem sie nimi i tym razem. ale przypomnialem sobie, ze niedawno odlaczalem akumulator i byc moze dlatego teraz byly bledne - lampka rezerwy faktycznie swiecila sie, jak juz wczesniej wspominalem.

poslucham Waszych rad i zafunduje swojemu bmw taki preparat przy najblizszym tankowaniu.

tankuje najczesciej na BP i na Shellu.

dzieki za rady i pozdrawiam.

pozdrawiam

luther