Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku maja byłem w Niemczech i przed wyjazdem zgrałem sobie edukacyjną wersję mapy "BMW.Digital.Road.Map.Europe.High.DVD.08-1.German-MooBS".

Przed wyjazdem sprawdziłem płytę- wszystko działało jak trzeba. tzn oczywiście nie wyświetlały się żadne drogi w Polsce ale było widać drogi w Niemczech. No i jakież było moje zdziwienie gdy po przekroczeniu granicy zmieniłem płyty i dvd nie chciało się odpalić. po długiej chwili wyświetlił się komunikat: "cd/dvd error" czy coś takiego. Początkowo myślałem że płyta się porysowała, ale po powrocie do Polandii włączyłem płytę ponownie i tym razem odpaliła się bez problemu.

Czy komuś coś takiego się przytrafiło, bo przyznam że byłem lekko zdziwiony. Czyżby odbiornik gps w moim samochodzie był w stanie sprawdzić czy płyta jest oryginalna czy też nie? Dla porządku dodam że jeżdżę e46-tką z dużą nawigacją.

Pozdrawiam

Opublikowano
Mam wprawdzie inną navi ale miałem podobny problem. Otóż miałem jednocześnie dwie wersje navi na 2 płytach. Po wyciągnięciu jednej i włożeniu drugiej był podobny komunikat. Trzeba było odczekać jakiś czas (oczywiście wyłączyć stacyjkę) przed włożeniem innej płyty do nawigacji. Może to pomoże?
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, już myślałem że tylko ja miałem taki problem :) Co prawda nie wiem czy Twój sposób pomoże. No i za bardzo nie mam jak sprawdzić, ale jak następny raz wybiorę się do sąsiadów to popróbuję. Chyba że ktoś się wybiera z mapą za granicę wcześniej i podzieli się doświadczeniami.