Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie...

Ostatnio nabyłem auto BMW 525 2,5 TDS rok prod. 93. Jest w b.dob, stanie i jestem z niego bardzo zadowolony.

Samochód ten posiada skrzynie biegów automatyczną i w związku z tym mam kilka pytań do was :) Może ktoś mi pomoże.

Podstawowe to jak jeździć ekonomicznie automatem.

Po za tym do czego służą funkcje 2,3,4 w skrzyni .

Kiedy można z nich korzystać, czy można przełączać w biegu.

Czy można z nich korzystać w trybie sportowym, ekonomicznym czy tylko trudnym zimowym. Czy można takie auto holować.

Proszę też o inne ciekawostki dotyczące BMW ze skrzynią automatyczną.

Dołączam foto :)

http://images29.fotosik.pl/218/02a51c330e374b5e.jpg

http://images34.fotosik.pl/262/85142b3c7681d2fc.jpg

Opublikowano
Witam serdecznie...

Witam.

Podstawowe to jak jeździć ekonomicznie automatem.

Po pierwsze-na trybie E.Gazu musisz dodawać delikatnie,a jadąc możesz spróbować lekko (o 1-2mm) odpuścić gaz-wskazanie na ekonomizerze spadnie,a osiągi nie za bardzo.

Po za tym do czego służą funkcje 2,3,4 w skrzyni .

Kiedy można z nich korzystać, czy można przełączać w biegu.

2,3,4 służą do blokowania biegów.Co oznacza że korzysta tylko w zaznaczonym przedziale(Ty masz skrzynie 5 biegową-z przedziału 1-5 korzysta w D).Przydatne to jest do ciągnięcia przyczepy,wjazdu pod strome wzniesienie itp.żeby w nieoczekiwanym momencie nie wrzucił biegu na wyższy.Blokady służą też do redukcji biegów(aczkolwiek lepszy jest kick-down)-jedziesz na D(np na 5 biegu) wrzucasz 4 i redukuje.

Trzeba przestrzegać maksymalnych prędkości dla danego biegu!

Czy można z nich korzystać w trybie sportowym, ekonomicznym czy tylko trudnym zimowym.

Z blokad?Tak,jednak nie polecam w S(porcie).Poza tym-jeśli nie ma potrzeby,to nie ma sensu wajchować.

Czy można takie auto holować.

Tak.

Ale...na krótkich odcinkach i z niewielką predkością.Skrzynia wtedy nie ma smarowania.

Proszę też o inne ciekawostki dotyczące BMW ze skrzynią automatyczną.

Jeśli będziesz dbał to skrzynka bez problemu przejedzie 600tys.km bez wymiany oleju :) .

Pozdrawiam!

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Z kolegą Basti nie zgadzam sie w ostatnim zdaniu.

Jeden olej w skrzyni na 600 000 km ???

Moja ma 275 000km i już na pewno 2 razy miała zmieniany olej.

Na oleju i filtrach w skrzyni to bym nie oszczędzał.

Pozdrawiam

BMW i V8 to idealne połączenie :)
Opublikowano

Ja też sie z tym nie zgadzam - "jak bedziesz dbał to przejedzie 600tys" - to wtedy nie można nazwać tego dbaniem :nienie:

Gazu musisz dodawać delikatnie,a jadąc możesz spróbować lekko (o 1-2mm) odpuścić gaz-wskazanie na ekonomizerze spadnie,a osiągi nie za bardzo.

ale z tym się w pełni zgodzę

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Kolego najpierw zobacz jak wyglada FILTEREK po +- 300 000 i pozniej wypowiedz sie czy na takim filtrze, ktory NIE MA ZADNYCH wlasciwosci lapania syfu przejedziesz kolejne 300 000.

Musialbys miec naprawde ogrooomniaste szczescie ;D

Ale same funkcje ladnie opisane.

Ciekawostka jest taka: wrzuciasz tryb zimowy i blokade np. 4 biegu i ruszasz z 4ki i jedizesz na 4ce ;D Gwarantuje ze ruszysz na lodzie ;D

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Dobra...może źle to ująłem.Bo chodziło o to,że jeśli skrzynia jest w naprawde dobrym stanie to przejedzie 600tys.

Zresztą- BMW uznaje tą skrzynie za bezobsługową! :roll:

W takim wypadku skrzynia naprawde da rade przejechać 600tys. jeśli się ją dobrze użytkuje.Fakt-dbanie(wymiana oleju itp.)-użyłem złego słowa,powinno być przestrzeganie zasad(producenta).

Myślę że już wiadomo o co chodzi.

Aha-obecna Bluma jest moim 5 autem z automatem i w żadnym mi nie padła(odpukać).

Pozdrawiam

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...