Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam! mam problem z elektrycznym szyberdachem- przy zakupie samochodu sprawdzalem go - otwierałem i zamykalem i wszystko bylo ok. problem pojawil sie kiedy otworzylem szyber do konca (maksymalnie) no i juz nie chcial sie domknac - zatrzymywal sie kilka centymetrow przed przednia krawedzia. domknałem go recznie(kluczem). ponownie otworzylem - ale tylko do polowy- i zamknął sie bez problemu. :mad2: a zatem szyber nie domyka sie jesli otworze go do samego konca. Wiecie moze co to moze byc?? z gory dzieki. pozdro :modlitwa:
Opublikowano
nie nie slychac nic takiego. zastanawim sie czy silniczek od szyberdachu ma stała liczbe obrotów czy zmienna :think:
Opublikowano
Ma stałą,to teraz powiem ci jak to zrobić.Zamknij szyberdach odkręć silniczek i rusz przełącznikiem żeby automatycznie zaczą chodzić tzn raz do tyłu i raz do przodu a pózniej skręć wszystko do kupy i powinno być ok. :D
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

Witam.

Miałem to samo, tylko dziwi mnie to ze przed zakupem sprawdzales i bylo ok.

Czy otwierales go do konca i zamykales przed zakupem? Bo jesli tak to juz sam nie wiem.

U mnie byl problem tego typu ze silniczek byl od piatki, jak chciales go uchylic to sie owieral kawalek. Podobno w 5 jest krotszy "szyberdach" i silniczek pracujac ma niejsza ilisc obrotow aby go zamknac. Nie wiem czy ci cos pomoglem najlepiej podjedz do jakiejs firmy zajmujacej sie montowanie i moze cos poradza.

U mnie zamienili silniczek i wszystko gra.

E32 730 LPG

KUPIĘ ŁADNE ZADBANE E38 735 LUB 740 rocznik '96;'97. PROSZĘ O KONTAKT NA PW.

Opublikowano

Byc moze, ale pomoglo.

Co do tego ze sa te same to mam watpliwosci.

Pozdrawiam.

E32 730 LPG

KUPIĘ ŁADNE ZADBANE E38 735 LUB 740 rocznik '96;'97. PROSZĘ O KONTAKT NA PW.

Opublikowano
przed zakupem otwierałem ale nie do końca, jesli nie otwieram szyber do konca to jest ok - wtedy sie normalnie zamyka, problem jest tylko wtedy gdy szyber sie zrowna z tylna krawedzia. :think: jesli ma stał liczbe obrotów to cos musi przeskakiwac . mysłałem ze silniczek ma jakąs pamiec i "liczy" obroty az do osiagniecia -nazwijmy- punktu "zero"(czyli do konca ), a potem te sama liczbe obrotow wykonuje w przeciwna strone. bo jak go otwieram do punktu zero i sie nie domyka i jeszcze raz go cofne to pozniej zatrzymuje sie kolejne lkilka centymetrow dalej :mad2:
Opublikowano
Zamknij szyberdach odkręć silniczek i rusz przełącznikiem żeby automatycznie zaczą chodzić tzn raz do tyłu i raz do przodu a pózniej skręć wszystko do kupy i powinno być ok. :D

Probowalem to - nic nie daje, a nie wyglada mi na to zeby cos przeskakiwało :think:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiecie co... ja jednak oponuję za tym, że silnik nie ma stałej liczby obrotów, tylko "krańcówki" działające identycznie jak zapadka w manualnym dachu.

Jeżeli tylko linki nie przeskakują na mocowaniu przy płycie dachu, to musi być ok.

Kai
Opublikowano
:think: tam nie ma zadnej elektroniki?? tylko sama mechanika?? moze rzeczywiści cos przeskakuje, ale przygladalem sie sporo czasu i nie zauwazylem zeby cos przeskoczylo :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Właśnie, wydaje mi się, że jest tam czujnik położenia środkowego (dach zamknięty). Pozostałe położenia skrajne (podniesiony i odsunięty) mogą być odczytywane na podstawie obciążenia silnika (tak, jak szyby elektryczne).
Kai
Opublikowano
Właśnie, wydaje mi się, że jest tam czujnik położenia środkowego (dach zamknięty). .

to by sie zgadzalo, ze cos z tym czujnikiem nie tak i "glupieje" on po osiagnieciu "punktu zero". jesli bvy tak bylo rzeczywiscie to nic innego mi nie pozostanie jak wymienic ten silniczek albo wizyta u elektronika :(