Skocz do zawartości

elektryczny szyberdach-nie domyka sie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam! mam problem z elektrycznym szyberdachem- przy zakupie samochodu sprawdzalem go - otwierałem i zamykalem i wszystko bylo ok. problem pojawil sie kiedy otworzylem szyber do konca (maksymalnie) no i juz nie chcial sie domknac - zatrzymywal sie kilka centymetrow przed przednia krawedzia. domknałem go recznie(kluczem). ponownie otworzylem - ale tylko do polowy- i zamknął sie bez problemu. :mad2: a zatem szyber nie domyka sie jesli otworze go do samego konca. Wiecie moze co to moze byc?? z gory dzieki. pozdro :modlitwa:
Opublikowano
A jak go otworzysz do końca to nie słychac tzw chrupnięcia ?
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
  • Autor
nie nie slychac nic takiego. zastanawim sie czy silniczek od szyberdachu ma stała liczbe obrotów czy zmienna :think:
Opublikowano
Ma stałą,to teraz powiem ci jak to zrobić.Zamknij szyberdach odkręć silniczek i rusz przełącznikiem żeby automatycznie zaczą chodzić tzn raz do tyłu i raz do przodu a pózniej skręć wszystko do kupy i powinno być ok. :D
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

Witam.

Miałem to samo, tylko dziwi mnie to ze przed zakupem sprawdzales i bylo ok.

Czy otwierales go do konca i zamykales przed zakupem? Bo jesli tak to juz sam nie wiem.

U mnie byl problem tego typu ze silniczek byl od piatki, jak chciales go uchylic to sie owieral kawalek. Podobno w 5 jest krotszy "szyberdach" i silniczek pracujac ma niejsza ilisc obrotow aby go zamknac. Nie wiem czy ci cos pomoglem najlepiej podjedz do jakiejs firmy zajmujacej sie montowanie i moze cos poradza.

U mnie zamienili silniczek i wszystko gra.

E32 730 LPG

KUPIĘ ŁADNE ZADBANE E38 735 LUB 740 rocznik '96;'97. PROSZĘ O KONTAKT NA PW.

Opublikowano
To cie chyba oszukali bo silnik szyberdachu w 5 i 7 są takie same 8)
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

Byc moze, ale pomoglo.

Co do tego ze sa te same to mam watpliwosci.

Pozdrawiam.

E32 730 LPG

KUPIĘ ŁADNE ZADBANE E38 735 LUB 740 rocznik '96;'97. PROSZĘ O KONTAKT NA PW.

Opublikowano
  • Autor
przed zakupem otwierałem ale nie do końca, jesli nie otwieram szyber do konca to jest ok - wtedy sie normalnie zamyka, problem jest tylko wtedy gdy szyber sie zrowna z tylna krawedzia. :think: jesli ma stał liczbe obrotów to cos musi przeskakiwac . mysłałem ze silniczek ma jakąs pamiec i "liczy" obroty az do osiagniecia -nazwijmy- punktu "zero"(czyli do konca ), a potem te sama liczbe obrotow wykonuje w przeciwna strone. bo jak go otwieram do punktu zero i sie nie domyka i jeszcze raz go cofne to pozniej zatrzymuje sie kolejne lkilka centymetrow dalej :mad2:
Opublikowano
  • Autor
Zamknij szyberdach odkręć silniczek i rusz przełącznikiem żeby automatycznie zaczą chodzić tzn raz do tyłu i raz do przodu a pózniej skręć wszystko do kupy i powinno być ok. :D

Probowalem to - nic nie daje, a nie wyglada mi na to zeby cos przeskakiwało :think:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wiecie co... ja jednak oponuję za tym, że silnik nie ma stałej liczby obrotów, tylko "krańcówki" działające identycznie jak zapadka w manualnym dachu.

Jeżeli tylko linki nie przeskakują na mocowaniu przy płycie dachu, to musi być ok.

Kai
Opublikowano
  • Autor
:think: tam nie ma zadnej elektroniki?? tylko sama mechanika?? moze rzeczywiści cos przeskakuje, ale przygladalem sie sporo czasu i nie zauwazylem zeby cos przeskoczylo :mad2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Właśnie, wydaje mi się, że jest tam czujnik położenia środkowego (dach zamknięty). Pozostałe położenia skrajne (podniesiony i odsunięty) mogą być odczytywane na podstawie obciążenia silnika (tak, jak szyby elektryczne).
Kai
Opublikowano
  • Autor
Właśnie, wydaje mi się, że jest tam czujnik położenia środkowego (dach zamknięty). .

to by sie zgadzalo, ze cos z tym czujnikiem nie tak i "glupieje" on po osiagnieciu "punktu zero". jesli bvy tak bylo rzeczywiscie to nic innego mi nie pozostanie jak wymienic ten silniczek albo wizyta u elektronika :(