Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem, mianowicie pewnego dnia podczas spokojnej jazdy po mieście docisnąłem troche więcej gazu i samochód zgasł... Rozrusznik kręci, początkowo myślałem że to jest pompa paliwa, ponieważ zawsze włączała się przy rozruchu, a teraz się n i e uruchamiała, jednak po podłączeniu do pompy prądu bezpośrednio z akumulatora okazało się że pompa jest sprawna. Dodam jescze że nie ma iskry . Nie jestem mocny jeśli chodzi o wiedzę o samochodach więc prosiłbym o radę. Sam zakladam kilka opcji ale sam nie wiem jak to sprawdzić...

1. Czy mógł paść komputer (moduł) sterowania wtryskiem?

2. Czy może być to spowodowane awarią czujnika położenia wału?

3. Jaki związek z tym wszystkim ma pompa paliwa?[nie włącza się]

Co prawda było kilka podobnych tematów bo szukałem, ale w żadnym nie znalażłem odpowiedzi na moje pytanie. Jeśli ktoś wie co to może być proszę o pomoc. Może uda mi się uniknąć holowania auta do elektromechanika, bo tam postoi pewnie kolejny miesiąc...

Opublikowano

jezeli masz immobillaser od niego zacznij jezeli nie sprawdz wyczysc lub wymien czujnik hala (czujnik walu)

od tego bym zaczol nastepnie cewka i aparat zaplonowy (kopulka)

Opublikowano

alarm jest calkowicie odpięty z powodu awarii jeszcze z czasów jak samochodem jeździł mój ojciec, 'immobilisery' są nawet dwa ;D - jeden to taki sprytnie ukryty maly przycisk pod deska rozdzielcza, ktory odłącza chyba rozrusznik, drugi przelacznik ukryty w bagazniku sluży do wyłączania pompy - oba były sprawdzone.

co do czujnika wału - jak się do niego dostać?

pozdrawiam

Opublikowano
czujnik wyglada tak i jest widocznu z przodu zaraz przy kole na wale od spodu wtyczka wpinana jak sie nie myle z przodu silnika pod kolektorem ssacym
Opublikowano

Witam

Podlaczyles pompe na krotko i dzialaAle sam napisales,ze po zalaczeniu zaplonu ,niedziala!

Sprawdz bezpiecznik nr 11 i ew przekaznik pompy.

A zeby sie przekonac dokladnie ,to mozesz zdjac wezyk paliwqa i zobacz ,czy podaje.

pozdrawiam