Skocz do zawartości

318tds - nie odpala, oil service i szalejące wskazówki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

jestem nowy na forum, od paru dni mam nadzieje szczęśliwym posiadaczem bmw. Szukałem i szukałem żeby się nie powtarzać z tematem ale nie znalazłem rozwiązania.

Było tak, że... mój tata poszedł do garażu, przestawił wóz. Potem ja dwie godziny po nim przychodze, wsiadam, przekręcam kluczyk, wszystko się zaświeciło i zgasło tak jak powinno, chce uruchomić silnik a tu nic, zero reakcji. Myśle kurcze, objaw jak przy padniętym akumulatorze. Troche niemożliwe że się rozładował ale tak na dobrą sprawę podłączyłem inny i było to samo. Za każdym razem gdy chce już zakręcić to kontrolki przygasają, czasami wariują tak że migają na przemian. Po kilku próbach wyświetlił się napis oilservice. Sprawdzam więc olej ale jest tyle ile być powinno. Na zegarze mam jeszcze dwa zielone słupki. Od czasu do czasu po przekręceniu kluczyka wskazówki paliwa i temperatury silnika skaczą na wysokość około 1cm, potrafią tak non stop, w silniku słychać przy tym jakieś cykanie. Mam w nim autoalarm z immobilizerem, troche popsztykałem bo w golfie miałem taki przypadek i głupi immobilizer mnie blokował, ale dałem rade, tutaj nic. Wyświetla się też jakiś kod, podejrzewam, że błędu ale jest strasznie nieczytelny, to są jakieś ślaczki a nie cyfry czy też literki.

jestem strasznie wkurzony. Dopiero co ją kupiłem. była sprowadzona z Belgii, nie zdążyłem jeszcze nawet nic przy niej zrobić bo chciałem sobie takie sprawy silnikowe typu olej, filtry i świece itd powymieniać. jeszcze nawet nie załatwiłem do końca spraw z rejestracją a tu już samochód uziemiony.

P.S. może głupie pytanie: mam pasek czy łańcuszek? 10, 1996r.

Pomocy!

Opublikowano
:8) witaj masz łańcuch , a co do kontrolek to tylko dobry mechanik od elektroniki podłączy pod kompa i zobaczy gdzie jest błąd pozdro
Opublikowano

witaj nowy uzytkowniku tdsa :D

masz łancuch oczywiscie :8) , jesli na zaplonie wszystkie kontrolki są "gotowe do akcji" i w momencie przekrecenia kluczyka gasną i zero rekacji to winna bedzie kostka stacyjki :cool2: natomiast nie wiem co z tymi podskakujacymi o cm wskazowkami :shock: i tym bledem :shock:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano

Co do cykania i skakania wskazówek to myślę że to immobiliser, przerabiałem to samo.

Jeśli masz dokładany to go wypruj i załóż coś porządnego, jeśli fabryczny to może masz rozkodowany transponder w kluczyku i wystarczy spróbować drugim kluczem.

Opublikowano
ten alarm i immobilizer to mnie wkurzają od samego początku. Alarm miga mi kierunkowskazami jak otwieram, zatrzaskuje drzwi, jak siedze w samochodzie to co jakiś czas itd itd musze sie go pozbyć. Co chodzi o odpalenie samochodu to próbowałem drugim kluczykiem ale dalej to samo się dzieje. Podejrzewam, choć to mało prawdopodobne, że świece są zalane. Ciotka miała taką samą sytuację w peugocie. Jeśli to nie te świece to załatwie sobie podłączenie pod komputer. Mam też w planie zakupić własny kabelek ;) Oby to nie było nic poważnego