Skocz do zawartości

Wymiana swiec zarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chciabym dowiedziec sie gdzie szukac swiec zarowych w BMW 320d E46. Moze jakies zdjecie albo rysunek. Z gory dzieki za odpowiedzi.
Opublikowano

Szukać można ich w sklepie :) a w silniku sa pod kolektorem. Jak spojrzysz z prawej strony silnika (pod to duże czarne do którego jest przykręcony EGR) to zobaczysz przynajmniej dwie wtyczki nasadzone na świece. Niestety nie mam zdjęcia a wczoraj wymieniałem i nie planuje ponownie sie tam dobierać.

żeby sie do nich dostać musisz ściągnąć wszystkie osłony plastikowe. wyciągnąć filtr kabinowy oraz ta metalowa cześć w której sie znajduje. Następnie odkręcasz EGR oraz wszystkie śruby mocujące kolektor (ok 20). Odpinasz kable z kilku wtrysków i powinien wyjść kolektor, jeśli dalej masz problem to musisz wyciągnąć jeszcze plastikową osłonę widoczną za silnikiem. Gdy to zrobisz będziesz widział wszystkie świece.

Dwie rady:

Wkręcając świece spryskaj gwinty sprayem mosiądzowym ułatwi to późniejsza zmianę, i zatrzyma wodę

Uważaj przy przykręcaniu świec i jeśli nie masz klucza nanometrycznego to rób to bardzo ostrożnie, to samo tyczy się śrub kolektora!!

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowiedz. Tego sie spodziewałem... Miałem dzis zdjete osłony silnika ale jakos nie chciało mi sie zabierac za dolot... Bedziemy walczyc ;) A czy przy zdejmowaniu kolektora nie musze sie zaopatrzyc w nowe uszczelki pod niego?