Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukać można ich w sklepie :) a w silniku sa pod kolektorem. Jak spojrzysz z prawej strony silnika (pod to duże czarne do którego jest przykręcony EGR) to zobaczysz przynajmniej dwie wtyczki nasadzone na świece. Niestety nie mam zdjęcia a wczoraj wymieniałem i nie planuje ponownie sie tam dobierać.

żeby sie do nich dostać musisz ściągnąć wszystkie osłony plastikowe. wyciągnąć filtr kabinowy oraz ta metalowa cześć w której sie znajduje. Następnie odkręcasz EGR oraz wszystkie śruby mocujące kolektor (ok 20). Odpinasz kable z kilku wtrysków i powinien wyjść kolektor, jeśli dalej masz problem to musisz wyciągnąć jeszcze plastikową osłonę widoczną za silnikiem. Gdy to zrobisz będziesz widział wszystkie świece.

Dwie rady:

Wkręcając świece spryskaj gwinty sprayem mosiądzowym ułatwi to późniejsza zmianę, i zatrzyma wodę

Uważaj przy przykręcaniu świec i jeśli nie masz klucza nanometrycznego to rób to bardzo ostrożnie, to samo tyczy się śrub kolektora!!

Opublikowano
Dzięki za odpowiedz. Tego sie spodziewałem... Miałem dzis zdjete osłony silnika ale jakos nie chciało mi sie zabierac za dolot... Bedziemy walczyc ;) A czy przy zdejmowaniu kolektora nie musze sie zaopatrzyc w nowe uszczelki pod niego?