Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Męcze sie z tym problemem aby poprawic dzwiek w moim E39, mianowicie mam standardowe radio Business na kasete (wąski wyswietlacz) a z opinii urzytkowników chcialbym sie zdecydować na Alpine CD na szerokim wyswietlaczu.

Pytanie następujące:

1. Czy musze zmieniac radio i wyswietlacz ?? czy wystarczy kupic samego CD-ka?

2. Czy czekają mnie przeróbki w kablach??

Dodam tylko iż za zmianą radia idą oczywiscie głosniki (hertz) i odpowiednie pod nie wzmacniacze...

Jeżeli ktoś mogłby mi opisać jak co najlepiej zrobić byłbym wdzięczny.

Ps. Dodam ze chce zostać przy radiu 2din, nie bede sie bawił w żadne ramki pod radia standardowe.

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi....

B-bardzo M-mądry W-wybór
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Witam.

Męcze sie z tym problemem aby poprawic dzwiek w moim E39, mianowicie mam standardowe radio Business na kasete (wąski wyswietlacz) a z opinii urzytkowników chcialbym sie zdecydować na Alpine CD na szerokim wyswietlaczu.

Pytanie następujące:

1. Czy musze zmieniac radio i wyswietlacz ?? czy wystarczy kupic samego CD-ka?

2. Czy czekają mnie przeróbki w kablach??

Dodam tylko iż za zmianą radia idą oczywiscie głosniki (hertz) i odpowiednie pod nie wzmacniacze...

Jeżeli ktoś mogłby mi opisać jak co najlepiej zrobić byłbym wdzięczny.

Ps. Dodam ze chce zostać przy radiu 2din, nie bede sie bawił w żadne ramki pod radia standardowe.

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi....

A więc - radia BMW nie mają wyjść chinch na wzmacniacz musisz kupić adapter aby podłączyć wzmak:

http://www.allegro.pl/item322089048_konwerter_poziomu_sygnalu_audio_f_vat.html

Możesz założyć samo CD polecam ALPINE lub BLAUPUNKT

http://www.allegro.pl/item324680428_radio_cd_bmw_e39_x5_okazja_w_wa.html#photo

Jeżeli masz auto przed 09-2000 a kupisz radio po 09-2000 to musisz zaopatrzyć się w przejściówkę ze starej instalacji na nową.Jest to do kupienia w serwisie za około 120 złotych.

Jeżeli chcesz zmienić wyświetlacz na duży to mozesz to zrobić,ale musisz do kupić również jeden kabel z kostka w serwisie.

No i najgorsze nie licz na powalający dzwięk bo 13 cm szału nie zrobi.Poszukaj trochę jest na ten temat multum postów

Edytowane przez piotrek1
Opublikowano

Jak masz wąski wyswietlacz, to musisz mieć CD z przyciskami balace, fader itd. Radia CD Alpine takie nie wychodziły.

Wg mnie i większości klientów, po wymianie na CD (lub założeniu zmieniarki), dźwięk jest duuużo lepszy, ale czy wystarczająco dobry ....

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Jak masz wąski wyswietlacz, to musisz mieć CD z przyciskami balace, fader itd. Radia CD Alpine takie nie wychodziły.

Wg mnie i większości klientów, po wymianie na CD (lub założeniu zmieniarki), dźwięk jest duuużo lepszy, ale czy wystarczająco dobry ....

Alpine to najlepsza opcja w e39???

B-bardzo M-mądry W-wybór
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sebastnian możesz wytłumaczyć czemu ?,przecież ten wyświetlacz ma przycisk TONE na wyświetlaczu i to nim wszystko sie ustawia.

http://www.erta.ru/base/bmw/be6507.shtml

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Alpine to najlepsza opcja w e39???

Myślę że tak.

Opublikowano
Jestem ciekaw, cos jednak musze wybrac i przedewszystki znalezc. Wszystko bedzie pod wzmakami wiec glownie zalezy jakie radio ma lepszy procesor dzwięku...
B-bardzo M-mądry W-wybór
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jestem ciekaw, cos jednak musze wybrac i przedewszystki znalezc. Wszystko bedzie pod wzmakami wiec glownie zalezy jakie radio ma lepszy procesor dzwięku...

Jak dla mnie zawsze radia ALPINE i PIONEER były zawsze numerem 1 , a ze w BMW nie ma Pioneera to zostaje Alpine.Jest jeszcze blaupunkt- ale nie wiem jak z nim.

Opublikowano
Bez urazy ale pioneer odpada - kaszanka, alpine i clarion, nakamashi, ale oczywiscie bmw robi tylko philips becker i alpine. Slyszalem ze Becker tez daje rade ale nie wiem jak to jest w bmw i szczerze mówiąc na allegro nie widzialem... Dziekuje za rady, rozpoczynam poszukiwania Alpine.
B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano

Sebastnian możesz wytłumaczyć czemu ?,przecież ten wyświetlacz ma przycisk TONE na wyświetlaczu i to nim wszystko sie ustawia.

http://www.erta.ru/base/bmw/be6507.shtml

To co pokazałeś to jest kaseciak w jednej obudowie z wyświetlaczem, a nie wyswietlacz IRIS (na zdjęciu jest Becker) ... tu : http://www.allegro.pl/item322980898_wyswietlacz_iris_radia_bmw_e39_seria_5_96_04_.html masz wyświetlacz samocdzielny IRIS.

znalazłem jeszcze Beckera na allegro:

http://allegro.pl/item326653466_bmw_professional_cd54_e39_e_39_x5_x_5.html

Z ceną koles oszalał ale moze ma ktoś porównanie Alpinei ten Becker??

To jest najwyższa klasa sprzętu w E39, ale sprzedający przesadził z ceną - 1500-1700zł. z wyświetlaczem to jest rozsądna cena, ale z drugiej strony ten sprzęt cięzko dostać.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Proszę czytać co piszę. Nieważny jest producent - jeżeli wyświetlacz jest IRIS (ten wąski), to CD lub kaseciak musi mieć przyciski balance, fader itd., a z tego co kojarzę Alpine takich nie robił (ale może źle pamiętam ...).

Stronka