Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chwilowo użytkuję pożyczone BMW - e30 324td z silnikiem m21d24. Wczoraj nagle bez żadnej przyczyny (stałem na światłach) przestał działać obrotomierz, ekonomizer i turbo. Znalazłem zawór podciśnieniowy, który powoduje otwarcie się zaworu do sprężarki, do niego dochodzą dwa cieniutkie kabelki w kolorze niebiesko-białym (zakładam, że podają sygnał po osiągnięciu określonych obrotów silnika, który powoduje otwarcie zaworu i uruchomienie sprężarki), niestety nie jestem w stanie ich wytropić gdzie idą dalej w wiązce.

Moje domysły: gdzieś gubi się sygnał z prędkością obrotową silnika (znalazłem też jakiś czujnik w obudowie filtra paliwa, zakładam, że on daje drugi sygnał dla ekonomizera, ale gdyby on padł, to chyba nie działałby sam ekono, a nie wszystkie elementy). Teraz pytanie: gdzie szukać problemu - czy w tym silniku sygnał dla obrotomierza jest brany z alternatora (znalazłem jakiś kabel wychodzący "bokiem" z alternatora, podejrzewam, że może on służyć właśnie do tego) czy z czujnika na kole zamachowym (a jeśli tak, to gdzie go szukać)?

Problem o tyle poważny, że muszę oddać pożyczony samochód w poniedziałek rano, w okolicy nikt z mechaników nie jest mi w stanie pomóc, a uszkodzonego auta oddać nie wypada :duh:

Jeśli to w czymś pomoże, mogę zejść na dół i porobić zdjęcia elementów, które jak mi się wydaje zidentyfikowałem.

Opublikowano
Pytałeś na forum beemki ? Tam jest dużo E30. .

Nie pytałem, bo to forum wyskakuje wyżej w goolach :D

Które konkretnie forum masz na myśli (jestem zielony, bo na codzień nie jeżdżę beemką)?