Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam nastepujacy problem z BMW E39 520i. Podczas hamowania przy wcisnietym sprzegle i gdy zalacza sie ABS obroty spadaja do minimum i samochod gasnie, natomiast podczas hamowania bez sprzegla i nastepnie po wcisnieciu sprzegla silnik ladnie lapie odpowiednie obroty i wszystko jest ok. Dla mnie bardzo dziwne zachowanie sie samochodu gdy hamuje i podczas poslizgu wlacza sie ABS, wymienilem wszystkie filtry, swiece, olej itd. Kiedy hamuje na normalnej nawierzchni i nie jest aktywny ABS i przy wcisnietym sprzegle to rowniez wszystko jest w porzadku. Co moze byc przyczyna takiego zachowania?

Opublikowano

Tylko gdybam takze jesli to bzdury to prosze mnie wyprostowac

Miedzy filtrem powietrza a przepustnica jest taka klapka podobna do przepustnicy.

Kiedy uruchamia sie abs ta klapka zostaje zamknieta aby spradly obroty silnikam jest tam podobny czujnik (potencjometr) jak na przepustnicy. Moze cos tam sie zlego dzieje? Czujnik albo ta klapka sie blokuje, u mnie jak sie tym pobawie na wlaczonym silniku pojawia sie pomaranczowa kontrolna od sustemu antypozlizgowego (ta na srodku)

Jest jeszcze wezyk (w ksztalcie kolanka) laczacy kolektor dolotowy z ukladem hamulcowym moze jakas nieszczelnosc?

Pozdry