Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

heja wszystkim.

nie dawno kópiłem bmw 316. silnik fajnie pracuje i nawet nie podejżewałem że bedzie mieć takiego kopa. zreszta co tu porównywać bo wcześniej jeździłem poldkiem.

a problem jest taki, jak spokojnie jeżdże to pali 10-11 a jak pocisne, to minimum 15 a raz spalila prawie 20 litrów na 100km.

Nie wiem co mam robić, poprzedni wlascicel muwił, że ona dużo pali jak na 316, bo było coś z ftryskiem robione i moc podniesiona.

licze na pomoc

Janek

Opublikowano

........... kópiłem......... podejżewałem

................muwił............... ftryskiem........

licze na pomoc

Janek

Już Ci pomagam

kUpiłem

podejRZewałem

mÓwił

Wtryskiem

Mam nadzieję, że pomogłem

Piotr

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

To raczej nie jest forum na temat pisowni stosowanej języku polskim- no ale... są pewne granice dobrego smaku i czerwonej przerywanej kreseczki - która pomaga nam zachować resztki przytomnego umysłu, przy czytaniu takiego posta. Ale do tematu.

Napisz jaki masz silnik (m40, m43), model nadwozia( (e30, e36, e46), bo takich informacji nie udzieliłeś. Staraj sie zawsze dokładnie opisywać problem- wtedy znajdą się osoby, które będą potrafiły znaleźć jakieś rozwiązanie. Czy wtryski Raczej nie - bez ich zmiany na takie o większej pojemności to nic się z nimi nie da zrobić( prosty przykład - nie przepchniesz kulki o śr. 20 cm przez kółko o śr. 10 cm) takie modyfikacje stosuje się ale przy wyczynowym tuningu silnika podczas zakładania np. turbosprężarki- gdy wydajność seryjnych wtryskiwaczy jest za mała. Pali ci więcej ponieważ musisz się nauczyć jeździć tym autem - w Poldku trzeba było wciskać gaz w podłogę żeby go jakoś rozpędzić - a tu wystarcza jazda na pół-gwizdka. Może być założony chip - mam taki u siebie - ale powiem z zadowoleniem, że przy takiej samej jeździe jak na seryjnym autko pali mi 0,5-1 litra/100 km mniej, co mnie cieszy. Może też być padnięta lambda - przez co auto dostaje bogatsza mieszankę i automatycznie pali więcej - jednak nie jest to pozytywne ponieważ bogatsza mieszanka może się przyczynić do szybszego zużycia katalizatora spalin. Tak jak pisałem wcześniej podaj te dane (nr nadwozia i silnika ) i może coś ci się doradzi - a tak na marginesie - to jeśli posiadasz ekonomizer to sam kontrolujesz mniej więcej ile twoja Betsy w danej chwili spala paliwa na 100 km :D

masqo