Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukałem odpowiedzi na forum, przewaliłem kilka tematów o stacyjkach ale na moje pytanie nie znalazłem odpowiedzi.

Od wczoraj jestem nowym użytkownikiem BMW [E39] 525 TDS 1999 rok i dzisiaj spotkała mnie niemiła niespodzianka, mianowicie gdy zaparkowałem samochód i go zgasiłem to nie moge wyciągnąć kluczyka ze stacyjki! Tzn kluczyk się przekręca do momentu aż zgasną wszystkie kontrolki, ale nie chce wyjśc i mam wrażenie, że powinien minimalnie jeszcze się przekręćić w lewą stronę, ale już nie chce ... kierownica nie jest zablokowana. Miał ktoś może podobny problem? W samochodzie był słaby akumulator, jest jakieś sterowanie elektroniczne w tych stacyjkach? Czy to raczej problem mechaniczny?

Gdy za pierwszym razem nie mogłem wyciągnąć kluczyka to odpaliłem samochód i przejechałem się kawałek, ale i to nie pomogło ... później jak chciałem zapalić samochód to wszystkie kontrolki się zapalały ale już rozrusznik nie chciał zakręcić ... czy to przez słaby akumulator czy jaki jest tego powód (kontrolki się świecą, elektryczne szyby chodzą) a na wskaźniku na akumulatorze jest kolor czarny, czyli średni poziom naładowania akumulatora ...

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli masz automat to kluczyk wyjmiesz tylko w pozycji P ;) pozdrawiam.

Tak, mam automat i jest cały czas w pozycji "P" i nie mogę go wyciągnąć ...

Opublikowano
OK poruszałem nim 20 min i nagle odskoczył :) Jak narazie jest ok, mam nadzieję, że będzie już zawsze git :)