Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu zauważyłem,że szyba pasażera ciężko się podnosi. Widocznie coś stawia opór, bo czasem jak wcisnę przycisk podnoszenia to tylko usłyszę "pyknięcie" i szyba stoi w miejscu. Jak wcisnę przycisk mocniej to szyba się podnosi, ale z wyraźnym oporem. Nie wiem co to może być, może silnik się już kończy? Czytałem na forum dużo o tym, ale nie wiem jak siedo tego zabrać, bo rozbiorę tapicerkę, ale nie będę wiedział co jest nie tak. Nie znam bowiem budowy mechanizmu podnoszenia szyb. Może ma ktoś jakiś rysunek?

Chciałem jeszcze zapytać za co odpowiadają te spinki:

http://www.allegro.pl/item307842528_bmw_spinka_spinki_mechanizmu_bocznej_szyby.html

Może ktoś jednak ma dokładny opis budowy mechanizmu szyby?

Freude am fahren...
Opublikowano
Te spinki - to są ślizgi dzięki którym właśnie owa szyba się wysuwa - umozliwiają swobodby przesów szyby w szynie. Właśnie owe ślizgi odpowiedzialne są za większość problemów z podnoszeniem i opuszczaniem szyb. Ewentualnie sprawdź prostoliniowość szyn. Budowa mechanizmu jest bardzo prosta - jak rozbierzesz na pewno się pokapujesz o co chodzi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te ślizgi to udręka w coupe. Dlatego, że coupejki nie mają tej ramki do okoła i cała masa szyby opiera się właśnie na nich. Do do problemu. Nie wiem po co ci ten opis mechanizmu szyby jak wystarczy zdjąć boczek i popatrzeć i się wie. Ja bym na początek nasmarował czymś prowadnice i wtedy zobaczył. Pamiętam, że to często był powód wolno podnoaszących się szyb w e36. Podro...