Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukalem i szukalem podobnego problemu jednak jakos nie moge znalesc... Mianowicie:

w 730 (m30) mojej zony czasem automat nie zalancza 3-go biegu tylko poprostu zachowuje sie jakby wskoczyl "N", a czasami wszystkie 4 biegi + lock wchodza bez problemu. Najdziwniejsze jest ze jak skrzynia zaczyna "swirowac" to po przejechaniu od kilkuset metrow do gdzies ok. 1,5-2km wszystko wraca do normy. Odrazu zaznaczam ze olej i filtr jest praktycznie nowy (ok. 1500km), poziom oleju OK i nie czuc zadnej spalenizny. Z tego co dowiedzialem sie z innych zrodel w tych skrzyniach (4hp22/24) jest tzw. "governor" czyli "osrodkowy regulator cisnienia" ktory tez w jakims stopniu odpowiada za zmiane biegow.

Czy ktos z Was mial moze podobne problemy i co bylo przyczyna??

Szukasz czesci do swojego BMW??

Pisz na gg 1211423!!!

Opublikowano
co to jest ten "lock"??

Zapięcie sprzęgła konwertera.

Ja miałem. Wiązka była przetarta. Działo się tak od czasu do czasu. Nie wchodzi Ci w awarię? To raczej kwestia sterowania (niekoniecznie samej płyty sterującej) gdyby to hydraulika, to albo byłoby wszystko, albo nic...

Opublikowano
Jeszcze a'propos governora, to jest, ale w starym 4hp22, z jednym elektrozaworem (od lock up, zresztą) W nowszej, z elektroniką tą robotę robi EPC.

Niestety kolego nie masz racji... element nr 1 w linku ponizej:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GA41&mospid=47338&btnr=24_0741&hg=24&fg=15

Podmienilem go z innej skrzyni i wszystko lata jak ta lala :D:D:D

Szukasz czesci do swojego BMW??

Pisz na gg 1211423!!!

Opublikowano
Cieszę się, że wszystko gra, oraz, że nie miałem racji co do Twojej skrzyni. Masz governora, bo to stary typ paczki. W nowszym, jak wspomniałem wcześniej, ciśnienie regulują elektrozawory. To zasadnicza zmiana podczas produkcji 4hp22.