Skocz do zawartości

zbyt duże cisnienie na wtryski 523i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek co prawda zacząłem w innym temacie ale może tam akurat nikt znający sie na tym nie zajrzał. Proszę o info jakie powinno byc cisnienie paliwa na wtryski 523i 2000r? Moja podobno dostawała 4,5bara a podobno powinnbyc 2,5. Czy tak jest naprawdę? Ponadto, czy możliwe aby to cisnienie uszkodziło wtryski bo od jakiegos czasu klepią a ponadto mam podejżenie, że paliwo idzie do oleju.

Proszę o info na moje pytania oraz poradę co można zrobic aby się to nie powtórzyło. Cisnienie zostało juz zredukowane (wersja mechanika, której nie mogłem jeszcze sprawdzic)

Opublikowano

Fabryczne ciśnienie paliwa w 523i to 3.5 bara (bez podpiętego podciśnienia).

Z podpiętym podciśnieniem do regulatora na wolnych powinno być ok 2.6-2.7 bara.

ps. Jeżeli nawet było 4.5 bara to wtryskom nie powinno to zaszkodzić.

Opublikowano
  • Autor
Ok, dzięki. Byc może klepią ze zwykłego zużycia ale czy możliwe jest aby dostawały zbyt wiele paliwa przez te 4,5bara? Szukam przyczyny dostawania sie benzyny do oleju.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeżeli robisz krótkie przebiegi (codzienne dojazdy do pracy), to paliwo w oleju się zajdzie. Żeby wyeliminować ten objaw trzeba przejechać się na trasę. Wtedy olej się oczyszcza z paliwa.

Odnośnie wtryskiwaczy, to raczej nic im się nie mogło stać, a klepanie nie pochodzi przyapdkiem z hydroregulatorów (paliwo rozrzedza olej - to może być powodem)?

Kai
Opublikowano
  • Autor

O, tego nie wiem. jak to mogę sprawdzic tzn sam czy u mechanika?

To, że w miescie tak moze byc to wiem ale nie może byc tak, że stan oleju przekracza max o ok 5-6cm po przejechaniu 50km.

Jest jeszcze małe podejżenie, że dostaje się tam powietrze, które zwieksza objetosc oleju. Powoli zaczynam sie wkurzac bo ciezko cos zdiagnozowac.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To nie powietrze zwiększa objętość oleju, bo nadmiar powietrza (nadciśnienie) wylatuje sobie spokojnie przez odmę. To paliwo powiększa ilość oleju. Mam nadzieję, że się pomyliłeś i nie wzrasta Ci poziom o 5-6cm, tylko 5-6mm. No, o tyle to i tak sporo, jak paliwo jest w oleju, to się może zwiększy o 2mm. Ja na Twoim miejscu zrobiłbym trasę tym autem i zobaczył, jak będzie wygladał olej.
Kai