Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Serdecznie

Mam problem, otóż parę dni temu wymieniłem tarcze i klocki hamulcowe zarówno z tyłu jak i z przodu bo były już dość zużyte. Po tej wymianie zapaliła się kontrolka zuzycia klocków hamulcowych. Wczesniej się nie paliła.

Wiem że trzeba wymienić czujniki aby zgasła ale nie moge ich znaleźć. Odkreciłem wszystkie koła dokładnie ogladałem zaciski ale moja buma nie ma zadnych kabelków które powinny wychodzic z zacisków.Przejrzałem tematy na forum i nic. Skoro świeci sie kontrolka musza byc czujniki. Do mechanika nie bardzo moge pojechac gdyż mieszkam w Anglii a oni tu sie na niczym nie znają.

moje auto To BMW e36 18is coupe. Może jakos mi pomożecie.

Edytowane przez Ekimos
Opublikowano

Witaj kolego jak na swój pierwszy post to całkiem nie źle go zrobiłeś ale brakuje jeszcze w temacie modelu auta. Edytuj swój post i z listy rozwijanej wybierz model auta. Lista rozwijana jest obok paska tematu

Odnośnie tematu. Paliła sie kontrolka przed wymianą klocków ?. Generalnie chodzi mi o to czy byleś światkiem tego jak ona sie zapaliła pierwszym razem, czy od kupienia auta jest taki objaw ?.

Jeżeli nie ma czujników na zaciskach a powinny być po przekątnej na przednim lewym kole i tylnym prawym to znaczy ze nie masz czujników wcale a ktoś układ spiął na krótko albo i nie to zależy czy wcześniej ci sie świeciło czy nie. W zatrzaskiwanych małych osłonach na przewody która mieści sie od wewnętrznej części nadkola na podłużnicy powinny być dwie wtyczki jedna do czujnika ABS druga do czujnika zużycia klocków. Wepniesz tam czujnik i po prblemie z przodu i z tyłu

Opublikowano

Kontrolka zapaliła sie dopiero wtedy, kiedy założyłem nowe klocki wcześniej nigdy sie nie zapaliła nawet nie wiedziałem że taka istnieje ale tak jak napisałeś w tych małych osłonach na przewody która mieści sie od wewnętrznej części nadkola na podłużnicy są dwie wtyczki jedna długa pewnie od czujnika ABS. No i jest druga tylko do niej nic nie jest podpięte.

I tam pewnie powinien być podpięty czujnik.Jutro działam. Wielkie dzięki.