Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w opisie. Wlozylem dzis plyte. I doznalem malego szoku. Bylem w Wieluniu a navi pokazywala ze jestem we Wrcoławiu. Ustawilem wiec trase do Wielunia i navi zacezla mi wyznaczac trase, kierowac itd..., jakbym naprawde znajdowal sie we Wrclawiu. W czym jest problem, jak to naprawić...
Opublikowano
Jak w opisie. Wlozylem dzis plyte. I doznalem malego szoku. Bylem w Wieluniu a navi pokazywala ze jestem we Wrcoławiu. Ustawilem wiec trase do Wielunia i navi zacezla mi wyznaczac trase, kierowac itd..., jakbym naprawde znajdowal sie we Wrclawiu. W czym jest problem, jak to naprawić...

Eee tam, każdemu może się przytrafić... Ja kiedyś byłem przekonany że nie wychodziłem z domu a okazało się że od tygodnia jestem w Sopocie i jeszcze za hotel zalegam...

Od tego czasu nie wsiadam po pijaku do auta...

A na poważnie - nie zmieniałeś ostatnio kół / opon? Zresetuj czytnik (wypnij go na parę minut z prądu). Wejdź w menu serwisowe nawigacji i sprawdź czy kalibracja pokazuje "0". I ile sputników widzi.

...

Opublikowano

Eee tam, każdemu może się przytrafić... Ja kiedyś byłem przekonany że nie wychodziłem z domu a okazało się że od tygodnia jestem w Sopocie i jeszcze za hotel zalegam...

Od tego czasu nie wsiadam po pijaku do auta...

A na poważnie - nie zmieniałeś ostatnio kół / opon? Zresetuj czytnik (wypnij go na parę minut z prądu). Wejdź w menu serwisowe nawigacji i sprawdź czy kalibracja pokazuje "0". I ile sputników widzi.

Jak wejsc w menu serwisowe nawigacji i to posprawdzać??

...

Opublikowano

1. Było opisywane na forum

2. Koła nic nie mają do tego.

3. Reset nic nie pomoże.

4. Sprawdź w menu serwisowym ile satelit widzi lub prościej ile jest białych punktów w prawym górnym rogu ekranu w kwadraciku (gdzie jest globus) i czy jest pokazywana satelita.

5. Sprawdź czy antena GPS jest podłączona do czytnika.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam kolegę z Wielunia :mrgreen: Co prawda wyprowadziłem się kilka lat temu ale często odwiedzam rodzinną miejscowość.

Miałem identyczny problem z nawigacją. U mnie działo się tak kiedy navi przestawała widzieć satelity przez dłuższy okres. Tak jak napisał Sebast sparwdź ile kropek widzisz w prawym górnym rogu ekranu w kwadraciku (gdzie jest globus). Powodem może być antena ale też czytnik który jest równocześnie odbiornikiem sygnału. Znam człowieka w Niemczech który zajmuje się naprawą tych czytników i wiem od niego że ich awarie zdarzają się dość często. Ja sam doszukałem się w dokumentacji swojego auta wymiany tego czytnika na nowy kilka lat temu w ASO.

Opublikowano

Najczęściej powodem jest (w kolejności występowania) :

- Nie podpięta antena

- Uszkodzony kabel

- Uszkodzony czytnik (dość rzadko)

- Uszkodzona antena GPS (bardzo rzadko)

Pod tym kątem, to też naprawię czytnik bez problemu ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)