Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam do Was pytanie, otóż mam e46 330D 00r, niedawno auto miało wypadek, i dachowało, przeleżało ok 3 godzin do góry kołami, potem nie odpalałem go, tylko mechanik wszystko wyczuścił i dopiero uruchomiłem, wszystko ok, ale przy ok 2.5 tys obrotów słychać "klepanie" w silniku, i na wyższych obrotach też, jak sie już nagrzeje to słychać od 1,5 w zwyż. Co to może być? jeszcze nie jeździłem nią, póki co dopiero odpaliłem, i dziwnie pracuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie jestem pewien absolutnie co do konstrukcji tego silnika ale wygląda mi na to że ma on hydrauliczne regulatory luzów zaworowych. w przypadku jak twój mogło się wydarzyć że olej wyciekł z tych regulatorów i teraz nie napełnią się one całłkowicie przez bardzo długi czas bądź nawet wcale. rozwiązaniem jest powyciągać je wszystkie, DOKŁADNIE umyć i opróżnic z oleju - prawdopodobnie są one łatwo rozbieralne na części pierwsze - tłoczek, sprężynka, cilynderek, itp. przy ponownym odpaleniu powinno wszystko szybko przestać popukiwać - dobry olej koniecznie!