Skocz do zawartości

Kto poleci dobry serwis w Siedlach ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jako że jestem tu nowy, witam wszystkich i pozdrawiam.

Ponieważ stoję przed zakupem bmw 330d touring (2000rok, >200tys km najechanych), chcialbym go sprawdzic w serwisie. Najbliższe miasto to Siedlce. Widzialem paru forumowiczow z tego miasta, ale szukając forum nie natrafilem odpowiedzi na moje pytanie.

Czy ktos z szanownych kolegow/kolezanek moze mi polecic jakis w miarę porządny zaklad/serwis w Siedlcach (sprawdzic blachy, zawieszenie, silnik o tyle o ile, dobrze byloby podpiac komputer i spr. bledy).

Z góry dziękuję.

pozdrawiam Bogdan

Opublikowano

Wiem, że zabrzmi to dziwnie ale w tym mieście raczej jakiejś rewelacji się nie spodziewaj.

Osobiście polecam autoryzowaną stację BMW.

Najbliższa w stolicy.

Bawaria lub FUS

Opublikowano

hi

Dzięki za oddzew. Ale to muszą być Siedlce, ew. Łuków albo Miedzyrzec Podlaski (auto jest z Miedzyrzeca właśnie). Wiem, ze autoryzowany jest najlepszy, ale wystarczy jakiś kumaty i z doświadczniem mechanik, ktory sprawdzi, czy auto było bite (tzn. czy nie bylo wg zapewnień wlasciciela :) , podnieść go do góry i zbadać zawiechę itp.

Znajomy polecił mi warsztat Dyc-Car (ul. Strzelińska 3) - tam jest też stacja diagnostyczna.

pzdr

bogdan

Opublikowano

Ciężko jest polecić kogoś dobrego, żeby sprawdził auto a do tego znał się jeszcze na BMW.

Będę upierał się, żeby zrobić to w autoryzowanym serwisie.

Jest wielu "fachowców" ale oni są od tzw."brania pieniędzy" a podejrzewam, że Tobie zależy na kompetencjach sprawdzającego i satysfakcji z zakupu.

Jest w Siedlcach jeden warsztat na rondzie ul.Terespolskiej i Starowiejskiej.

Byłam tam kilka razy

Tam ewentualnie możesz pojechać.Koleś ma BMW więc myślę, że dowiesz się czegoś na temat auta które zamierzasz kupić.

Jadąc natomiast do autoryzowanego serwisu będziesz miał kilka odpowiedzi:

po 1 czy właściciel zgodzi się, żeby pojechać autem do autoryzowanej stacji czy też będzie miał jakieś "opory"

po 2 sprawdzą auto pod każdym względem, podłączą pod komputer,sprawdzą historię serwisową (jeżeli takowa istnieje)

po 3 autem zajmą się ludzie którzy mają z tą marką codziennie do czynienia a nie przysłowiowy "pan Heniek" który zna sie na wszystkim a w rzeczywistości na niczym

po 4 serwis ma wszystkie niezbędne urządzenia i narzędzia potrzebne do sprawdzenia i weryfikacji auta

Moim zdaniem takie sprawdzenie umożliwi w przyszłości uniknąć niepotrzebnych kosztów związanych z naprawą, bo tak naprawdę sprzedający nigdy nie powie czegoś złego o aucie (jeżeli oczywiście coś o nim wie) ponieważ jedynym celem jest po prostu sprzedaż auta.

Później to niech nowy właściciel się martwi.

Lepiej wcześniej sprawdzić dokładnie a nie później być wielce rozczarowanym.

Dowiedz się w serwisie ile kosztuje takie sprawdzenie auta przed zakupem.Moim zdaniem to jakieś 200-300zł.Myślę, że warto taką kwotę poświęcić i później spać spokojnie.

Z własnego doświadczenia:

nie tak dawno zawieszenie w moim aucie zaczęło trochę głośniej zachowywać się niż powinno.Pojechałem do dwóch warsztatów żeby ustalić przyczynę.Każdy wymyślił coś innego (odniosłem wrażenie że najlepiej ich zdaniem jest wymieniać wszystko po kolei, aż dojdzie się do eliminacji wadliwej części)

Wtedy długo nie myśląc, umówiłem się w serwisie na weryfikację stuków zawieszenia.

Koszt 116 zł czas ok godz.Dostałem kosztorys części i naprawy i wiem co jest do wymiany.

Wtedy to Ty podejmujesz decyzję od czego zaczynasz naprawę a "oszczędny płaci dwa razy".

Od tamtego momentu robię tak i nigdy tego nie zmienię.

Decyzja oczywiście należy do Ciebie. :hand: