Skocz do zawartości

osluga techniczna BMW 320 Ci 170 KM M54

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was!

To jest moje pierwsze BMW: 320 Coupe z silnikiem 2litrowym: M54 - 170 KM.

Chcialbym Was poprosic o rade w obsludze technicznej auta. Na co zwracac uwage (wymiany rozrzadu, oleju i filtrow). Auto ma prawdziwe 125 tys przebiegu. Kupione od Niemca (2 wlasciciel) z ksiazka serwisowa.

Gdybyscie dodali co sadzicie o tym silniku (zuzycie paliwa, zywotnosc, problemy oraz plusy) to bylbym rowniez bardzo wdzieczny.

Dziekuje i pozdrawiam

Karol

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Odświerzę ten temat - bo właśnie znalazłem dość fajne 320i w sedanie ( silnik M54). Bardzo mało jest tematów na temat tego silniczka. Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tego motoru - wszystkie cenne uwagi mile widziane - na co zwracać szczególna uwagę przy kupnie? ( chodzi mi o bolączki tego silnika).

1. Czy do radiomagnetofonu ( kasseciak w 2002 :mad2: :mad2: ) można podłaczyć zmieniarkę CD??? Niechciałbym pozbywać się funkcji BC :-).

2. Ile minut po starcie silnika powinna normalnie działać klimatyzacja?? ( pewien okres czasu na załączenie się układu....).

3. Ile kompletów kluczyków ( fabrycznych) powinienem dostac od sprzedawcy?

4. Czy w sedanach występował 3 zagłówek na tylnych siedzeniach - czy jest to tylko wyposażenie kombi?

5. W aucie brakuje podłokietnika z przodu - czy dołożenie tego wyposazenia wiąże się ze zmianą środkowej części konsoli ( jest chyba inna ze względu na brak mocowania do podłokietnika)

Pozdrawiam serdecznie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Cie!

Moje auto (Coupe) bede sprzedawal za jakis miesiac moze wczesniej - czekam na firmowy samochod. Jesli jestes zainteresowany to daj znac.

Co do silnika M54 - bardzo fajny - malo zuzywa paliwa na trasie - 7-8,5 litra! W jazdzie miejskiej od 11-13,5. Podaje wartosci dla 17calowych kol i opon tylnich 245.

Zmieniarka to droga zabawa - ciagniecie kabli - lepiej kupic radio-cd.

Klima powinna dzialas prawie natychmiast - kilka sekund.

Ja mam 2 kluczyki metalowe i jeden plastikowy, a kupowalem bezposrednio od wlasciciela. Nie polecam kupowania auta bez ksiazki i co najmniej 2 kluczykow.

Sa tylko dwa zaglowki.

Tak w sedanach jest podlokietnik. Co do zmiany konsoli to nie wiem.

Pozdrawiam

Karol