Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie z tego co mi wiadomo to gaśnięcie diodek w BMW odbywa się na zasadzie tzw.motogodzin .Czym więcej kręcisz obroty tym szybciej ubywa kontrolek i odwrotnie,nie sądzę aby jakość oleju miała wpływ na ich świecenie.

W "nowszych" (E38, E39, E46) tak, motogodziny określane są przez ilość wypalonego paliwa. W starszych - przebieg i uzytkowanie, jak pisałem wcześniej.

Kai
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
sory za odgrzanie starocia ale mam pytanie - czy to prawda że jeśli olejemy sprawę inspekcji a nawet nie wymienimy oleju to po zniknięciu wszystkich cegiełek i zapaleniu czerwonej silnik będzie na gasł po 50 km? Przepraszam jeśli to głupie pytanie ale tak coś słyszałem...
Opublikowano
sory za odgrzanie starocia ale mam pytanie - czy to prawda że jeśli olejemy sprawę inspekcji a nawet nie wymienimy oleju to po zniknięciu wszystkich cegiełek i zapaleniu czerwonej silnik będzie na gasł po 50 km? Przepraszam jeśli to głupie pytanie ale tak coś słyszałem...

Nie ma głupich pytań :P

Na czerwonej cegiełce możesz jeździć - choć mnie by to zastanawiało czemu nie chcesz zmienić oleju.

Silnik sie nie ma prawa wyłączyć - wyobraź sobie, co by się stało jakby nagle przy prędkości 150km/h podczas wyprzedzania wyłaczył ci sie silnik :nienie:

Hamulce - servo max 3-5 pompowań

ABS - brak

ASC/DSC - brak

wspomaganie kierownicy - brak

Byłoby to bardzo niebezpieczne.

Te diodki/symbol zegara z napisem INSPECTION mają na celu tylko i wyłacznie przypomnienie kierowcy o tym, że czas najwyższy zalać nowym olejem/wykonać inspekcję/przegląd okresowy

Pzdr,

Opublikowano

nie no, olej oczywiście byłby wymieniony, jest to pytanie czysto hipotetyczne. Rozumiem wiec że nie ma prawa silnik gasnąć, tylko tyle chciałem wiedzieć.

Dzięki :!: