Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z przełącznikiem bc do zmiany funkcji komputera tym umieszczonym przy kierunkach w BMW 320d e46 z 99r. Po odłączeniu do ładowania akumulatora i ponownym podłączeniu nie działa mi ten przełącznik.Ponowne odłączenie nic nie dało. Dotychczas po nacisnięciu pokazywały się na wyświetlaczu: czas, temperatura, średnie spalanie,dystans itd.po ponownym włączeniu akumulatora pokazał się tylko czas i nie da się przyciskiem bc nic zmienić, przy temeraturze 2,5 na zewnątrz zmienia się samoczynnie z czasu na temperature i tak zostaje. Byłem w kilku warsztatach w pobliżu i nikt nie poradził sobie z tym. Resetowanie przyciskami pod zegarem nic nie dało. Podłączenie do komputera nic nie pokazało, były jakieś wcześniejsze błędy z komunikacją can, ale po wykasowaniu nie pokazały sie ponownie. Komputer działa (na testach przyciskiem przy liczniku pokazuje np dystans), ale nie przełączają się przyciskiem bc przy kierunkowskazach funkcje na wyświetlaczu.Prosze o pomoc.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To przypadek, że przełącznik przestał działać akurat po odłaczeniu do ładowania akumulatora. Przełacznik był sprawny.Przyczyną była przerwany kabelek tuż przy kostce którą przyłacza się do kierunkowskazu.

Dzięki za pomoc i sugestie od osób które mi odpisały.Zwłaszcza za za poniższy:

"TAK OCZYWISCIE ZROBIŁEM SAM TO U MNIE BYŁ PRZERWANY 1 KABELEK TAM JEST

MIKROSTYK I DWA KABELKI KTÓRE SA ONE WPIETE W KOSTKE POD PLASTIKAMI W

KIEROWNICY NAJLEPSZYM SPOSOBEM ZEBY SPRAWDZIC CZY DZIAŁA TO ZDJAC DOLNĄ

OSŁONE KIEROWNICY I TAM JEST KOSTKA PRÓBÓWKĄ DO MASY I DOTYKAC PRZY

WŁACZONEJ STACYJCE TEJ KOSTECZKI TAM JEST 6 PINÓW Z TEGO CO PAMIETAM

JEDEN BEDZIE TAKI ZE PODOTKNIECU PRZEZ PRÓBÓWKE ZACZNIE SIE ZMIENIAC NA

LICZNIKU WTEDY MASZ USZKODZONY MIKROSTYK ALBO KABELEK CI SIE GDZIES

UPIEPRZYŁ"