Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników forum,

jestem tu nowy dlatego proszę o wyrozumiałość. Miesiąc temu

kupiłem e36 o pojemności 1.6 z 93 roku.

Mam kilka problemów:

1. przy dodaniu gazu, najczęściej na drugim biegu auto bardzo szarpie, po czym w miarę osiągnięcia wyższych obrotów wszystko powraca do normy.

2. przy ruszaniu z 1 biegu słychać dziwne odgłosy z tyłu tzn. tak jakby pisk z tylnich opon. Dokładnie nie wiem co to jest, ale tak jakby coś się ślizgało na wałku od napędu. Bynajmniej nie jest to pisk opon od szybkiego ruszania :)

Po zakupie wymieniłem olej, filtr oleju, filtr powietrza oraz pasek rozrządu.

Po przeglądnięciu forum znalazłem kilka pokrewnych tematów na temat szarpania i prawdopodobnie jest to przepływomierz ale proszę o pomoc. Natomiast nic nie znalazłem na temat pisku z tylnich opon. Będę wdzięczny za sugestie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ad. 2 u mnie owe szarpanie ustalo po wymianie swiec i cewek (na uzywane ale lepsze niz te co mialem), oczywiscie powodow tego szarpanie moze byc wiecej, tak jak koledzy pisza, ale warto moze zmienic przynajmniej swiece - w miare tania operacja w przeciwienstwie do cewek, ;) pozdro....
Opublikowano

Dzięki bardzo, postaram się wymienić świece, a może przy okazji kable, może pomoże. Jeżeli chodzi o zbieżność to sprawdzałem przed kupnem i jest ok. Ten pisk z tylnich kół występuje w momencie popuszczania sprzęgła, jak do końca puszcze pedał to znika. Zastanawiałem się nad dociskiem lub tarczą sprzęgła ale raczej ze skrzynią wszystko jest ok. Myślę, że to jednak coś z napędem i zastanawiam się jak to jest technicznie rozwiązane. Zawsze miałem auta z przednim napędem więc za dużo nie wiem jak jest z tylnim. Przypuszczam, że jest wał korbowy biegnący od silnika do tylnich kół. I ten dźwięk przypomina jakby ślizganie części metalowych. jak ktoś miał podobny problem to proszę o odpowiedź.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam