Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio zmieniałem radio w E36 95r. okazało się po włożeniu że działa ale tylko w opcji nie przekręcania stacyjki wcześniej było ok. Ale to żadne tam utrudnienie najgorzej że następnego dnia zauważyłem że nie działają również wycieraczki nsłuchuje je i nic tak jakby zasilania nie miały. Sprawdzałem bezpieczniki ale wszystkie sprawne. Poruszanie wycieraczkami nic nie daje. Czy ktoś z was miał już taki problem bardzo proszę o pomoc co to może być.

Poz. Arkek :doh:

Opublikowano

domyślam się, że nie zmieniałeś na to samo radio, bo to od niego zależy czy po stacyjce będzie działać czy nie.

A co do wycieraczek to pewnie padł silniczek wycieraczek. Nowy w ASO to ok. 900zł a używka ok.100zł.

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
Witam ostatnio zmieniałem radio w E36 95r. okazało się po włożeniu że działa ale tylko w opcji nie przekręcania stacyjki

Czyli działa Ci tylko bez przekręcenia stacyjki??

Coś źle podłączyłeś. Wyjęcie kluczyka za stacyjki w E36 powoduje odcięcie prądu od głównego zasilania radia - zasilana jest tylko pamięć. Więc radio bez kluczyka nie powinno działać. Sprawdź jeszcze raz czy dobrze podłączyłeś kostkę - bo prawdopodobnie pomyliłeś przewód od zasilania głównego z przewodem od zasilania pamięci.

Co do wycieraczek - kilka wyjść - może padł Ci przekaźnik, może programator, może wyłącznik zespolony, może silniczek - musisz sprawdzać po kolei. Zacznij od sprawdzenia przekaźnika, potem sprawdź czy silnik wycieraczek zadziała po podłączeniu go bezpośrednio do źródła zasilania.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Więc tak wcześniej radio działało faktycznie tak Ty mówisz tylko po przekręceniu stacyjki. Po dwóch dniach przestało wiec zwarłem mostek od radia a jest taka możliwość i podłączyłem tak że radio gra bez przekrecania kluczyka. Zastanawiam się nad tym co piszesz przecież jest możliwość ustawienia sobie wlasnie przez mostkowanie ze radio dziala dopiero po przekreceniu stacyjki lub przy braku ingerencji w stacyjkę.

Co do wycieraczek to jeszcze jutro posprawdzam. thx. Ciekawe ile mnie skasują za naprawę od razu piszę że nie mam zamiaru jechać do ASO ;-))

Opublikowano

w końcu się uporałem jednak to bezpiecznik, bezpieczniki radio/moduł sterowania nadwozia/urzadzenia do myscia szyb uff

thx :wink: