Skocz do zawartości

Jaki model turbiny jest wkładany do 3 litrowych Diesli??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanie już zadałem w temacie, więc mam 530 xD z 2006 roku, 231KM i zastanawiam się jaka jest turbina w tym silniku, proszę o informacje jeśli ktoś się orientuje.

pozdrawiam

Opublikowano
W silnikach M57tu (pomijając wersje biturbo) występują turbiny garreta GT22 z tym że od 2004r jak wprowadzono DPF zmieniło się sterowanie żaluzjami z pneumatycznego na elektryczne. Te turbiny są jednymi z najwydajniejszych w tej klasie diesli i są często wykorzystywane do tuningu innych silników np. 1.9 tdi z koncernu vw.
Opublikowano
dziękuję bardzo kolego, pozdrawiam serdecznie, trochę się łudziłem że siedzi tam gt23, ale to czego się dowiedziałem również mnie cieszy
Opublikowano
Ta turbina z twojego auta 231ps powinna wydolić do 300ps ale cooler trzeba powiększyć, ja planuje przy zmianie zderzaków na M-pakiet coś porzeźbić.
Opublikowano
a powiedz mi, tzn napisz jeśli się orientujesz od czego cooler by pasował?? czyli jaki jest większy i czy orientujesz się czy byłby duży problem z włożeniem gt23??
Opublikowano
Prawdopodobnie nic uniwersalnego, trzeba robić na miarę bo cooler jest fabrycznie zespolony z resztą chłodnic w jednej obudowie. Co do turbiny to trzeba spróbować z tą z 320CDI :twisted:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie rozsypie sie Wam filtr cząstek stałych przy znacznym podniesieniu mocy w nowych dieslach? Pytam z ciekawosci :)
Opublikowano
Jak to się z głową zrobi to nic się mu nie stanie, a dzięki temu że FAP jest, to są tam 2 czujniki EGT co umożliwia kontrolowanie procesu spalania podczas modyfikacji.