Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od początku użytkowania mojego 318 tds mam stuki - wyglądało to na popychacz hydrauliczny. Mój mechanik zabrał się do dzieła, ale okazało się, że nie ma urządzenia do zblokowania wałka rozrządu - poddał się, ale powiedział, że przyczyną jest jedna krzywka, która straciła kształt i podczas pracy popychacz hydrałliczny traci kontakt z krzywką i stuka o krzywkę. (brzmi rozsądnie, ale nie znam się).

Skontaktowałem się z mechanikiem, który jak to usłyszał to mówiąc szczerze i po polsku - nie uwierzył. Pojechałem do niego i on zdjął pokrywę rozrządu, zakołkował silnik i powiedzieł, że silnik jest źle poskładany, następnie zluzował rozrząd i przestawił go tak, jak uważał. Nogi mi się ugięły - czy to znaczy, że bmw można sobie poskręcać jak się komu podoba - nie ma żadnych cech?? Odpaliłem i chodziło znacznie gorzej, potem jeszcze inaczej ustawił i trochę lepiej. Powiedział, że ten stukot to jego zdaniem tłok dotyka głowicy i tak stuka i że tego w głowicy nie znajdę. Zapłaciłem 70 zł. (podobno fachowiec, ale na mój gust to nie mam dobrego zdania o nim). Minęły 2 dni. Silnik chodzi moim zdaniem trochę gorzej niż zanim do niego trafiłem.

Jak powinien być ustawiony rozrząd, bo wątpię, żeby to się ustawiało na czuja.

PS. Ten stukot to raczej pochodzi z głowicy, bo częstotliwość uderzeń jest bliżej 6 niż 13 na sekundę.

Dadatkowa informacja - samochód stał przez jakieś 6 miesięcy zanim go dostałem. Ja myślę, że przyczyna tego problemu leży właśnie w tym postoju silnika.

Pozdrawiam

Opublikowano
p[o podłaczeniu pod komp rozchodzil mi sie zapłon silnik stukał tak dziwnie stuki sie zwiekszały ze zwiekszeniem obrotów
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

U mnie nie było żadnych problemów w sterowaniu silnikiem. Byłem z tym w serwisie BMW więc domniemam, że wiedzieli co robili.

A stuki mam zależne od obrotów, ale zawsze tej samej głośności, brzmi to tak jakby jeden zawór stukał (brzmi jak popychacz hydrauliczny).

Opublikowano

Dzięki za sugestie.

Jednak w moim samochodzie to najprawdopodobniej popychacz. Aktualnie mechanik je wymienia. Powiem co było.

Ale mam jeszcze jedną prośbę. CZY KROŚ Z WAS MA PRZYRZĄD DO USTAWIANIA ROZRZĄDU W TDSie, CHODZI O TĄ BLACHĘ, I MOŻE ZWYMIAROWAĆ GO. Powiem tak, zwiedziłem paru gości i każdy mówi: tak nie ma problemu zrobimy, ale żaden, absolutnie żaden nie ma tego przyrządu. I goście ustawiają na czuja i sprawdzają - takich fachowców to ja sorry, ale nie szanuje. Jeśli ktoś ma i nie ma nic przeciwko zwymiarowaniu i umieszczeniu rysunku na forum, proszę o to.

Pozdrawiam.