Skocz do zawartości

TURBINA TDS spadek mocy , zawór regulacji ciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam e34 2,5tds 96r

zwracam sie o porade , gdyz pojawił sie spadek mocy na wolnych obrotach, powidzmy ze od 2000 obr jest normalnie tak jak powino byc, poztym silnik byl po remocie wiec... i wszystkie wasze rady pilnie przeczytalem.

Mam pytanie jak powinien pracowac zawór regulacyjny ciśnienia doładowania (znajduje się przy turbospreżąrce). Umnie zapiekł sie prawdopodobnie. Dzwignia zaworu ani drgnie (a o ile wiem to powina choc lekko sie ruszac gdyz cisnienie sterowania nie jest az takie duze, a mebrana siłownika ciśnienia szczelna.

Myśle ze zawór regulacji ciśnienia jest otwarty caly czas i nie przymyka sie na wolnych obrotach śilnika co powoduje ze spaliny szybciej uchodza z kolektora wydechowego, ciśnienie spalin spada, wirnik turbiny wolniej cie kreci i nie wyzwala ciśnienia w ukladzie doladowania powietrza.

Jak juz bede mial wyjętą spreżarke opisze dalej a jutro podzwonie po zakładach regeneracji :)

Opublikowano

Witam ponownie

Dzwoniłem do zakładu gdzie regeneruja turbospreżarki i dowiedziałem się że dźwignia zawroru regulacji ciśnienia doładowania potrafi sie zaciąć, czasami się tak zdarza. Proponowali np: WD-40 by ja uwolnić. Gdy zrobie opisze, choć nie wiem czy nie bede musial wyjąc turbiny, bo ciasnawo tam jest.

Opublikowano
Zadzwonilem do pierszego lepszego z netu, akurat gdzies pod szczecinem byla jego lokalizacja, chodziło mi o ustalenie czy potrafi wystapic "zatarcie" zaworu regulacji ciśnienia, ja mam tylko wiedze ze dzwignia zaworu która jet widoczna powina sie ruszac, a zakład praktyke i wiedze.