Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam kilka pytań odnośnie chłodzenia silnika. Może było to juz kilka razy na forum ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie:

Węże od chłodnicy grube i cienkie powinny byc twarde czy miekkie przy nagrzanym silniku (wskazówka w pionie) I czy powinny być ciepłe czy zimne????

Mam jeszcze pytanko odnosnie sprzęgła wiskotycznego, wisko powinno chodzic caly czas jak jest ciepły silnik czy tylko jak sie dodaje gazu powinno się słyszeć charakterystyczne wycie głównego wentylatora?? Ja u siebie mam po dodaniu gazu i nie grzeje się ani nic nawet w lecie. Pozdrawiam i prosze o odpowiedź.

Opublikowano

głupie pytania zadajesz

co rozumiesz mówiąc twarde jeśli jest ciśnienie w układzie to będą twardsze niż normalnie

a jakim cudem miały by być zimne ! oczywiście że mają być ciepłe

wisco pełni role wentylatora chłodnicy i włącza się w odpowiednim przedziale temperatury jeśli temperatura cieczy jest odpowiednia to kręci się bezwładnie również na obrotach

Opublikowano
Poprostu pytam ponieważ czytałem na forum, że jak coś jest nie tak to jedne są zimne drugie ciepłe itd. A jeszcze czasami jak silnik jest gorący pojawia się spod maski dymek jest on po stronie kierowcy wychodzi tak z głebi silnika i ma taki hmmm dziwny zapach ktoś wie co to jest>???
Opublikowano
Po otwarciu termostatu wszystkie mają być ciepłe. Masz ucisnąć je bez większych problemów ale nie będą flakami. Temat dymku po stronie kierowcy już kiedyś był. Nie pamiętam przy jakiej okazji ale poszukaj, może znajdziesz. Zapięte visco będzie wyło dopiero po dodaniu gazu, bo wtedy kręci się wraz z obrotami silnika. Jeśli temp jest odpowiednia - tak jak napisał Misio.