Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie prosze o opinie na temat TDS, głównie chodzi mi o najdroższe awarie silnika oraz na co zwracac uwage przy kupnie(po za rzeczami oczywistymi). Czy warto szukac czegos za 10-12tyś

I takie pytanie po za tematem czym rozni sie silnik 2.5 TDS z tym z Omegi B 2.5td?

Opublikowano

duzo jest na forum o tym uzyj opcji szukaj

ciezko jest kupic niezajechanego tds'a te co sa u nas sprzedawane mają na kołach setki tysiecy km, oczywiscie na liczniku znacznie mniej

drogi jest osprzet silnika, turbina, pompa, koło dwumasowe

ten silnik w tds ma 143 km a w omedze 115km

Opublikowano

regeneracja turbiny i pompy to standart w starszych klekotach i trzeba to doliczyc do ceny auta, bardziej obawiam sie elektroniki bo własnie ta Boscha jest piekielnie droga,

Słyszałem cos o sterowniku pompy wtryskowej coś ok 1400zł...wtrysk sterujacy 700zł...itd

W omedze jest silnik z TDS i ma 131km i 250nm, tylko nie wiem w jaki sposob jest osłabiony.

Czy jest jakis sposob zeby na 100% stwierdzic przebieg w TDS?

Co sie dzieje z tym kołem dwumasowym?

Opublikowano

w tds ma intercooler i inna elektronikę.

wylatane koło 2masowe bedzie powodowałe (podobnie jak wyeksploatowana popa wtryskowa) wibracje na luzie, zwłaszcza na mocno nagrzanym silniku - przy wygaszaniu silnika bedzie rugot i szarpniecie cała budą

Opublikowano

generalnie zastanawiam sie nad Omega albo e-34

widze ze masz tds napisz co sie psuło i orientacyjne koszty napraw.

Da sie sprawdzic w aso przebieg?

Opublikowano

po zakupie dałem pompe do regeneracji (2000)- inny samochód

poza tym koło 2 masowe jest wylatane i kwalifikuje sie do wymiany(2500), jednak (na razie) nie bede tego robił bo da sie z tym żyć, generalnie gra muzyka - nie taki diabeł straszny jak go malują :D

Opublikowano

w omedze silnik jest słabszy ze względu na mniejszy dolot powietrza bo ma mniejszy filter i mniejszy interkuler no i inną turbosprężarkę

ale omęgę odradzam z tym silnikiem gdyż ze względu na ciasnotę w komorze silnika i zamontowaną mniejszą prawie o połowę niż w e34 chłodnicę silniki po prostu się grzeją co bardzo wkurza szczególnie na autostradzie i na nic się zdają trzy wentylatory i dwie pompy wody a silnik taki w dobrym stanie kosztuje nawet 8 ooo zł

no i kwestia serwisu omegę nie chcieli mi zdiagnozować ani w oplu ani w BMW ...

Opublikowano

to jest minus choc nie dodokońca sie z tym zgadzam przeciez nie jest to robiona przekładka w szopie tylko przez fabryke i powinno wszystko grac tylko ukł chłodzenia musi byc 100% sprawny!, na plus w omedze jest wyposazenie za 12 tys masz ful wypas z ok 1995 łšcznie z webasto!

Ale nie odbiegajmy od tematu wkoncu to forum BMW:)

Opublikowano

nie chce odbiegac od tematu bo dostane ostrzezenie:)

Temat to prośba o opinie na temat silnika 2.5 TDS

Głownie chodzi mi o usterkowość samego silnika TDS i ceny napraw

Opublikowano
w omedze mniejsza moc podyktowana była marketingowo - Nie pasowało by aby Omega miała 143 konie bo była by za bardzo konkurencyjna dla o wiele droższego BMW
(OO)=== OO===(OO)