Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Powiem tak: za mną ciągnie się temat bujania "od zawsze" tj. albo mam za wysokie oczekiwanie wzgledem stabilności jazdy lub faktycznie miałem pecha i auta autentycznie sie źle prowadziło.

Ostatnią "zimę" przejeździłem na zimówkach 195/65 R15. Była to guma wysoka, wąska i twarda. Dzięki temu w koleinach auto super sie prowadziło, stabilnie i zero myszkowania. W zakrętach i na wirażach auto bujało sie na boki ale to było naturalne przez zimowe opony.

Jakieś 2 tyg temu kupiłem 4 aufuelgi z oponami 225/55 R16 czyli rozmiar fabryczny. Jak zwykle 2 sztuki opon lepsze, 2 gorsze. Autem zaczęło bujać zarówno w koleinach jak i wirażach.

Kupiłem 2 sztuki opon na tył 255/50 R16 z Corvette z bieżnikiem 7 mm. Podczas wymiany okazało się, że moje tylnie opony 225/55 R16 były złomem nie tylko z zewnątrz ale i wewnątrz. tj, zaczęły sie rozwarstwiać oraz były "przemielone" przez jazdę na flakach (?).

Założyłem 255/50 R16 to tyłu, wygląda to ciut niepoważnie ale za to trakcja jest REWELACYJNA ! Teraz mam wrażenie że jadę czołgiem, prawie nic nie czuje "pod kołami", auto na koleiny nie reaguje wogóle a w zakrętach ... chyba nie muszę mówic - jak przyklejone!

Moja rada: skoro już tyle w zawieszeniu zrobiłeś - wymień 4 opony (mogą być używane ale w super stanie) i EWENTUALNIE szukaj dalej w zawieszeniu.

no ja mam nadzieję, że po wymianę opon problem zniknie, bo raczej dotyczy on opon niż zawieszenia a moje opony tylne kwalifikują się już praktycznie na złom - pęka guma wzdłuż bieżnika....

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dorzucę coś od siebie. Dokręcajcie wszystkie śruby od wahaczy i tulei na klej do śrub. U mnie pojawiały się luzy bo śruby regularnie się same odkręcały. Kupiłem wszystkie nowe śruby w ASO dokręciłem i jest super. Śruby zaczęły mi się odkręcać po wymianie wahaczy i tulei.