Skocz do zawartości

Drgania karoseri przy postoju pojazdu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.

To mój 1 post na tym forum. Musze przyznać że jest tutaj dużo ciekawych informacji.

Szukałem na forum informacji o drganiach samochodu, także o poduszce pod silnikiem bowiem możliwe ze to jej wina. Nic jednak konkretnego nie znalazłem. Może słabo szukałem.

Ogólnie problem wygląda tak że siedzę sobie za kierownica, stoje na skrzyżowaniu auto pracuje i widzę jak sie trzęsie. Nie są to jakieś wielkie drgania ale też nie są takie małe by nie zwracać na to uwagi po prostu widzę jak by karoseria prawie się trzęsła... :)

I teraz czego to może być przyczyna... poduszki pod silnikiem ?

Tłumaczyłem to sobie tym że mam silniczek 2,5 literka i on jak pracuje na wolnych musi trochę rzucać samochodem... ale czy tak na pewno powinno być?

( czytałem na forum że ktoś zmienił poduszkę pod silnikiem i auto sie jeszcze bardzie trzęsło bo podobno musi sie uleżeć poducha i teraz nie wiem co mam robić zostawić tamta poduchę czy kupić nowa która zaproponowali mi za 120 - 140zł... + 40zł zmiana.

Czy to pomoże ? czy poduszka naprawdę po wymianie musi się uleżeć i będzie mi po zmianie jeszcze bardziej trzęsło autem... przez jakiś okres czasu ? ( czy poprostu ten użytkownik miał pecha i ktoś mu źle zmienił tą poduszkę... ( ale czy można zle zmienić poduszkę ? :)

( auto mam obecnie u mechanika, i chyba jednak dołożę te niecałe 200zł na nowa poduszkę, i przetestuje. Mam auto 2 lata i nie wymieniałem jej. )

ps. Kto jest adminem tego forum. Zajmuje się grafiką może byśmy je troche odpicowali i wypozycjonowali by było wysoko pod konkretnymi słowami. Domena jest fajna bmw-klub :)

:clap:

Opublikowano

Wiem ze mechanik jeden mi mówił ze niby ta poduszka nie popękana jest ale silnik tak niżej stoi...

Mam sztywne zawieszenie może ta poducha już taka ubita jest przez ten silnik i przez to nie trzyma go sztywno?

:mad2:

Opublikowano

Dlaczego piszesz w liczbie mnogiej ? tam jest wiecej niż 1 poduszka pod silnikiem ? ( z tego co mi mówili to jedna :) )

Wydaje mi się jednak że nie ma co oszczedzać. ( leje do mojej basi codziennie po 50zł waszki, 4 dni jazdy i 200zł ni ma ( a poducha może być nowa ) :) )

Wstawiłem samochód na serwis i chce zrobić zeby było all OK.

Ogólnie to Ciekawa historia :)

BO pojechałem zeby mi ustawili zbierzność ( na Nastapol W łodzi - na przeciwko wyjazdu z Makro )

Po sprawdzeniu elementów zawieszenia. Okazało się że nie da rady zrobic zbierznośći, nie ma sensu bowiem sa do wymiany z przodu sworznie. ( koszt po chyba 60 - 70zł za sztuke )

I jak to mi powiedzieli: 2 przednie tuleje wachacza tylniego.

NO i teraz Panowie mi tam robią bryczke

( ciekawy jestem ile mnie skasują )

+ wymiana 2 sworzni

+ 2 tuleje przednie wachacza tylniego :)

+ Geometria

+ kazałem wymienić Filtr Paliwa - bo nie wiem czy kiedykolwiek od nowości ktoś to wymieniał.

( gdzie to wogóle jest i jak moge sprawdzić czy to wymienili :) )

+ Ta poducha pod silnikiem.

Może być grubo.

Napisze wam jutro jak odbiorę bryczkę czy przestała się trząś jak galareta :)

Opublikowano

NO to napisz mi ile tych poduszek tam jest. BO nie wiem.

Z tego co lukałem na allegro to jest po 80zł jedna :) i teraz ciekawe ile tam ich jest.

Opublikowano

Z tego co lukałem na allegro to jest po 80zł jedna :) i teraz ciekawe ile tam ich jest.

jak jest jedna na slniku to co najmiej 2 na skrzyni ale nigdy 1...poszukaj tu..http://www.realoem.com/bmw/select.do

Opublikowano
poduszki pod silnikiem są DWIE

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano

maluch ma 1 sprezyne i 2 poduszki.. :mad2:

Opublikowano

Juz mnie poinformowano :) 2 Poduszki i to olejowe... :) w mojej bemce

jedna poduszeczka olejowa jakies 150zl x 2 = 300 - wymiana bania...

i juz 4 bomby poszly sie ........