Skocz do zawartości

318ti - prosze o informacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem Lancii Delte HPE, jednak jakoś takoś to jest że nigdy długo jednego samochodu nie miałem i cały czas szukam tego najodpowiedniejszego.

Szukam małego samochodu, raczej do żwawego przemieszczania sie po mieście i dlatego jako ofiarę wygrałem compacta 318ti.

Zawsze chciałem mieć samochód z napędem na tył, ale nigdy mi sie to nie udało (malucha nie miałem :-))

Mimo że przeszukuje neta od tygodnia w poszukiwaniu informacji nie znalazłem tego co szukam. Pościągałem instrukcje, manuale i inne z emula, przegrzebałem google, polskie i zagraniczne fora oraz strony tematyczne - i klops.

Szukam informacji dotyczących silnika M44B19, bo zapewne będzie bardziej elastycznym motorem od tego 1.8 co tez był montowany w 318ti.

Jak by ktoś miał namiary na ogólny opis silnika, krzywą przebiegu momentu, oraz informacje o przełożeniach w skrzyni oraz przełożeniu głównym byłbym bardzo wdzięczny.

Teraz mam 130 PS z 1.8 litra ze zmiennymi fazami, jednak bolączką tego samochodu jest skrzynia która przejada całą moc tego silnika. Na II biegu mogę jechać do 110 km/h :-) Jeżdżenie po mieście na II biegu to trochu bez sensu.

Opublikowano

Co prawda wykresu i mocy i miomentu nie mam ale mam nadzieję że choć trochę pomogę.

Tu masz dane silnika M42:

http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_M42

A tu M44:

http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_M44

Jak widać moment max w M44 jest dostępny przy 4300 a w M42 przy 4500 więc nie jest jakiś tam super elastyczniejszy. Myślę że nie ma o co robić zachodu.

Sam mam M42 i nie narzekam. M44 trochę nowszy.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'