Skocz do zawartości

( E-39) tdsproblem na postoju gdy silnik pracuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i proszę o pomoc ....posiadam BMW 525 tds z 1997 i od jakiegoś czasu nie wiem co się dzieje lub zaczyna dziać .. rano gdy uruchomię a nie mam problemu z uruchomieniem i będę jeździć to po zrobieniu nie wielkiej ilości kilometrów autko na postoju zaczyna się trząść i nie wiem czemu ale gdy dodam odrobinkę gazu przestaje Proszę o podpowiedz czemu tak się robi albo co zaczyna mi siadać

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź :cry:

Opublikowano

podjedź na kompa i niech Ci zobaczy jakie masz wolne obroty.Prawdopodbnie pada nastawni pomału,ja mialem podobnie,mechanik mi podciągnoł obroty z 750 (nominal tds-a) do 772 chyba i zrobił sie spokuj.Nastawnik w tym miejscu się prawdopodobnie wyrobil.Prosty zabieg ale skuteczny :D

Pozdrawiam

Opublikowano

niekoniecznie nastawnik- możliwym i równie prawdopodobnym sprawcą może być koło dwumasowe- warto to sprawdzić bo regeneracja pompy zazwyczaj jest droższa niż regeneracja/wymiana koła dwumasowego.

jak telepie na wolnych obrotach to zazwyczaj wszyscy stawiają na pompę wtryskową, często bywa jednak tak jak było u mnie, że jest to wina i pompy i koło dwumasowego jednocześnie.

Opublikowano
Ale jak po podniesieniu minimalnym obrotów zanika to mogą być za niskie,a na pewno taniej wyjdzie podnieść obroty najpierw i zobaczyć co się dzieje dalej.U mnie jak ręką odjoł i od prawie już pół roku OK