Skocz do zawartości

oświetlenie wnętrza e30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukałem na forum ale nic nie znalazłem.

Problem wygląda następująco. Jak otwieram prawe przednie drzwi, prawe tylne drzwi, lewe tylne drzwi to oświetlenie w środku się zapala i jest ok, natomiast jak otwieram drzwi kierowcy to się nie zapala. Dodam, że wyłącznik pomiędzy drzwiami i karoserią jest sprawny bo jak się otwiera drzwi kierowcy to podświetlają mi się przełączniki od szyb i szyberdachu, rozłącza też alarm, poza tym jak go wciskam to słychać pstrykanie.

Czy ktoś wie co jest nie tak?

Opublikowano

No dobra, pogrzebałem dzisiaj trochę i wyszły na jaw bardzo ciekawe sprawy - jak otwarte są jednocześnie prawe i lewe przednie drzwi to oczywiście światło w środku się świeci i o dziwo wówczas wyłącznik w lewych drzwiach działa (tj jak go wcisnę to światło gaśnie - a prawe drzwi są otwarte :o). Następnie zamykam lewe przednie drzwi (światło gaśnie) i już wtedy wyłącznik w prawych drzwiach nie działa ???

W następnej kolejności otwieram tylnie prawe drzwi (zapala się światło) i już wyłącznik w prawych przednich drzwiach znowu działa i dodatkowo słychać pstrykanie jak się go wciska (w lewych przednich cały czas pstryka niezależnie czy wyłącza światło czy nie). O CO TU CHODZI >:( >:( >:(

Poza tym do wyłączników w przednich drzwiach podłączone są dwa kabelki a do tylnych tylko jeden (czy tak ma być?) Aha tylne dwa wymieniłem na nowe bo były w bardzo kiepskim stanie natomiast przednie zostawiłem bo według mnie działają tylko coś innego szwankuje - tylko co? Jest jakiś przekaźnik co steruje oświetleniem wnętrza? Jeśli tak to gdzie on jest?

POMOCY???

Opublikowano
po mojemu to wykręć przednie wyłączniki sprawdz czy jest masa a pózniej wyjmij wtyczki i sprawdz czy nie zaśniedziały styki psiknij je np.elektrosolem może coś pomoże ale najpierw sprawdz czy przy zamknięciu drzwi wyłącznik jest dociskany przez drzwi bo może się przycinac ten wyłącznik
Opublikowano
po mojemu to wykręć przednie wyłączniki sprawdz czy jest masa a pózniej wyjmij wtyczki i sprawdz czy nie zaśniedziały styki psiknij je np.elektrosolem może coś pomoże ale najpierw sprawdz czy przy zamknięciu drzwi wyłącznik jest dociskany przez drzwi bo może się przycinac ten wyłącznik

Tzn. jak mam sprawdzić czy jest masa?

Opublikowano

Wyłączniki są w porządku, sprawdzałem je, gdzieś zginęło zasilanie z przewodu z czrną koszulką termokurczliwą (drugi jest w plastikowej obudowie). Niestety nie podejmuje się grzebania w gąszczu kabli instalacji elektrycznej e30 także pociągnąłem sobie przewód od włącznika w drzwiach tylnych i jest git. przewód od tylnego włącznika idzie w progu wystarczy zdjąć listwę i mamy całą wiązkę na wierzchu. Znalazłem sobie w tej wiązce kabelek takiego koloru jak ten co wychodzi z włącznika drzwiach tylnych i podpiąłem go do tego w drzwiach przednich - działa. :)

Dzięki za porady. Pozdrawiam.