Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam urwala mi sie klapka od wlewu paliwa, zawias rozpadl sie na czesci, w klejenie nie ma co sie bawic mysle( a jesli to pod takim okraglym pierscieniem blaszanym byl maly plastikowy element i nie wiem gdzie on sie ma znajdowac - to po pierwsze)

czy ktos posiada jakis schemat lub cos podobnego? bo potrzebuje calego zawiasu tego co znajduje sie w tylnym blotniku przy wlewie(do klapki mocuje sie przy pomocy tej blaszki, "magicznego" plastiku- o ktorym wspomnialem wczesniej i bolca laczacego)

szukalem czegos takiego na allegro ale nie mogez znalezc, moze szukalem wpisujac zawias, uchwyt itd, moze to sie jakos konkretnie nazywa? ktos cos wie? ktos moze pomoc?

wkrotce pojezdze po szrotach co nei zmienia faktu ze nie wiem jak to trzeba wymontowac i pozniej zamontowac zeby sie nic nie uszkodzilo( sa jakies zatrzaski?)

:(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie było trochę inaczej jak miałem E34,ale to nie zmienia faktu że też pękł mi zawias,nie bawiłem się w używki tylko kupiłem nowy cena w serwisie około 35 złoty.Co do demontażu trzeba zdjąć sprężynę nr 5 na linku i zawias trzyma sie na zatrzaskach dość ciasno.Ale jak juz wyjmiesz to włożyć nowy to pestka.

http://bmwfans.info/original/E34/Lim/520i-M50/ECE/L/M/1993/06/mg-41/ill-41_0814/

Cały zawias ma nr 4 na linku.

Opublikowano

Kup nowy zawias w ASO - będzie prawdopodobniej nawet taniej (ok. 30 PLN) niż ze szrotu. Stary po prostu usuń (ja w uszkodzonej wyciąłem plastiki ostrymi) i wsadź nowy - jest sprzedawany jako komplet, tylko trzeba wsunąć klapkę oraz całość na miejsce.

P.S.: Po przeczytaniu innego wątka: :search: :D :wink: :twisted2:

$M$
Opublikowano
Dobrze wiedziec ze to nie droga sprawa, mnie tez chyba czeka wymina tego zawiasu. Mam połamany i posklejany zawiasik..ale problem jest taki ze przy gwałtownym skręcaniu klapka mi sie otwiera sama ..kilka skretow i juz calkiem jest otwarta. Wiec poki co za kazdym razem zamykam bryke centralnym przy jezdzie...wtedy mam pewnosc ze sie nie otworzy;)
Opublikowano
Dobrze wiedziec ze to nie droga sprawa, mnie tez chyba czeka wymina tego zawiasu. Mam połamany i posklejany zawiasik..ale problem jest taki ze przy gwałtownym skręcaniu klapka mi sie otwiera sama ..kilka skretow i juz calkiem jest otwarta. Wiec poki co za kazdym razem zamykam bryke centralnym przy jezdzie...wtedy mam pewnosc ze sie nie otworzy;)

Taaa... ja miałem ten sam numer po wizycie u lakiernika. Po prostu nie umiał zdjąc klapki przy dobieraniu lakieru i nie założył sprężyny przytrzymującej ją w odpowiedniej pozycji (a właściwie połamał jej mocowanie). Jak odbierałem samochód to tego nie zauważyłem. Podjeżdżam pod dom, wychodząc z samochodu spotykam Sąsiada: "Klapka się panu otworzyła...", rano podjeżdżam do pracy, spotykam Znajomą: "Klapka się panu otworzyła...", po południu staję po sklepem: "Klapka się panu otworzyła...", :mad2: :duh: Ze sklepu pojechałem do ASO :D :D

$M$
Opublikowano
SMS hehe...stary ja ten problem tez wlasnie mam po wizycie u lakiernika;] I tez tego nie zauwazylem wczesniej.. LOL.. Zebys byl z Białegostoku to bym pomyslał że tego samego lakiernika odwiedziliśmy;]
Opublikowano
przy okazji - moj problem tez po wizycie u lakiernika, i tez otwierala sie podczas jazdy, i pewnego razu probowalem zamknac i klapka zostala w rece, znalazlem przy niej slady kleju, ehh ci "fachowcy"...
Opublikowano
Białystok, Zawiercie, Warszawa... to nie może być ten sam lakiernik ;) . Ci fachowcy... Na marginesie trochę im się nie dziwię, miałem w zawiasie rozwalone jedynie mocowanie sprężyny (takiego metalowego półpierścienia), a żeby wyjąć zawias duuużo wygodniej było mi się pobawić ostrymi niż wyjmować wszystko zgodnie z zasadami sztuki. Klapka się naprawde mocno trzyma... Po prostu trzeba oddajac samochód do lakiernika doliczyc do usługi 34 PLN + dojazd do ASO ;)
$M$