Skocz do zawartości

Moja BMW pyrkoczek jak traktor i ma nalot na świecach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj jak wracałem z pracy stanąłem koło sklepu. Gdy wróciłem odpaliłem ją ruszyłem a silnik zaczął chodzić jak w traktorze. Zaczął pyrkotać. Wykręciłem świece i zobaczyłem na nich biały nalot. Co to może być. Gdzieś czytałem, że to może być zbyt uboga mieszanka.

Czy to sonda - ale wymieniałem ją jakieś 5km tys. temu. (mam gaz sekfencje)

Czasem jak chodzi na luzie to gdy go przegazuje na wyższe obroty to przestaje pyrkotać ale na niskich pyrkocze tak samo.

Mam nadzieje, że to nie głowica ani pęknięty tłok itp.

Opublikowano
Sprawdz czy nie dymi ci na bialo, oraz czy nie leci woda z rury wydechowej. Otworz zbiornik z plynem chlodnicy i powachaj czy nie leca spaliny. Jak nie masz takich objawow, to nic ci nie peklo w silniku :)
Opublikowano

kopci na biało ale bardzo lekko (chyba)

czy można sprawdzić to poprzez zmirzenie cisnienia??

Jakie mogą być te gorsze prognozy??

co mi mogło pęknąć głowica?? :..(

Opublikowano
Już wiem. Miała przebicie na fajce od świecy. I przewody WN do wymiany. A biały nalot oznacza zbyt ubogą mieszankę. Działo sie to dlatego ponieważ na jednym cylindrze (tam gdzie było przebicie) nie spalał mieszanki i sonda lambda odczytywała, że jeżeli w spalinach jest dużo niespalonego paliwa to dawała komputerowi informację, żeby podawał ją uboższą. Wszystkie cylindry miały ubogą mieszankę, a ten jeden i tak nie spalał swojej. Po wymianie przewodów bedzie ok. Zrobiłem test: zaizolowałem miejsce przebicia i chodzi ok, ale i tak musze wymienić przewody nie bede robił fuszerki.