Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich obecnych na forum.Mam problem ze swoim nowym nabytkiem 316i 89r.Problem polega na tym ze przy wrzuceniu wstecznego biegu nie zapalają się światła cofania(żarówki są OK) co moze być tego przyczyną?????? :( Ponadto nie pali mi się prawa połowa dechy rozdzielczej nie działa obrotomierz i wskaźnik zużycia paliwa.Panowie b. proszę o pomoc.

Pozdrawiam jeszcze raz Wszystkich

Opublikowano

Sprawdź bezpiecznik nr 10 - obsługuje światła cofania, część wskaźników i przekaźnik K7 (sterujący dmuchawą nawiewu i elektrycznymi lusterkami).

Jeśli będzie dobry, mógł po prostu spaść "fason" z włącznika światła cofania, który wystaje z lewego boku skrzyni biegów (patrząc od silnika ku tyłowi).

Jeśli bezpiecznik będzie przepalony, wymień. Jeśli będzie się przepalać nadal, to znaczy że przetarł się kabel łączący włącznik w skrzyni ze światłami cofania (wchodzi do nadwozia przez ten sam otwór co dźwignia zmiany biegów i tam często trze o blachy, przeciera i robi się piękne zwarcia).

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Dzięki bardzo za odpowiedź.

Bezpiecznik jest Ok przekaźnik chyba też bo działa dmuchawa i lusterka. :( Jest jeszcze jedna dziwna rzecz nie działa obrotomierz ekonomizer i cały czas palą się lampki inspekcji.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam

wejdz pod autko wyjmij wtyczke od czujnika i na włączonym zapłonie zmostkuj w niej styki kawałkiem kabla jesli ci zaswieci wsteczny to znaczy że czujnik

zakładam że bezpiecznik masz dobry ,żarówki nie spalone, łączą ci kostki w tylnych lampach a do czujnika dochodzi prąd

:D

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano

Panowie dziękuje za trafne rady.Dzisiaj byłem w kanale pod autem faktycznie urwane byłe przewody od wtyczki w skrzyni biegów.Dosztukowałem nowe i wszystko jest OK!

Jeszcze raz dzięki i Pozdrawiam