Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! muszę dostać się do przewodów elektr w skrzynce bezpieczników bo kilka z nich nie ma dobrego styku(BMW318i M40 91r e-36) Czy ktoś wyciągał poszczególne gniazda bezpieczników i przekaźników ze skrzynki bez rozbierania jej całej.Czy one wychodzą do góry z podstawy skrzynki czy w dół i czy i gdzie są dostępne zaczepy blokujące te gniazda od dołu czy z góry.Jeżeli już się ją wyciągnie czy przewody będą na tyle długie by się dało wymienić konektorki na przewodach. Gdyby nie dało się zrobić tak jak piszę wcześniej czy wystarczy odkręcić te 2 wkręty na zewnątrz od strony błotnika i 1 w skrzynce czy są jeszcze inne.Jak się podniesie pokrywę to już chyba długość przewodów wystarczy by coś zrobić czy trzeba rozpinać jakieś przewody bo boję się by wtedy mi się któreś nie wypieły nie zauważone bo nie mam schematu elektr do swojego rocznika.

W tym względzie mam pytanie na stronie(www.ziomal.itl.pl) są schematy elektr do BMW ale do e-36 tylko od 93r i dla318iM43 a mój 318iM40-91r (do 93r są tam tylko do e-30) Może ktoś ma wszystkie schem elektr do mojego rocznika(prawie 20 lat i wszystko się może zdarzyć)

A jak jest czy schemat z 93r nie jest taki sam-kolory przewodów i system połączeń z odbiornikami i skrzynką bezpieczników(moja jest też na 46 bezpieczników w e30 jest na30) różny jest tylko układ zapłonowy a pozostałe układy mogą być tak samo poprowadzone. Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję i pozdrawiam !!!

Opublikowano

Czyżby nikt nie wiedział gdzie można znaleść schematy do e-36 M40 z pierwszych lat produkcji e-36 (są tylko do e-30 z tych lat 90-92r).

Dodam że mój model to e-36 318i M40 z 10.1991r z fabrycznym(ABS,centralnym zamkiem, elekr lusterkami i helogenami przednimi)

Spotkać kogoś kto zozbierał skrzynkę bezpieczników będzie trudno, ale kogoś kto korzystał ze schematów elektr powinno być wiele, więc ponawiam pytanie - czy schematy z 93r nie są aby takie same, oprócz układu zapłonowego (mój jest z rozdzielaczem zapłonu) i może układu wtrysku benzyny.

Pozostałe obwody chyba są takie same (ABS-sprawdziłem jest identyczny) poprowadzenie przewodów i ich kolory, czy tak jest z innymi- jeżeli ktoś zna odpowiedzi na moje pytania proszę o odpowiedź. pozdrawiam!!!