Skocz do zawartości

Temat stary jak to forum - jaki olej do M50 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam BMW 525i touring z 1992 roku, przebieg 211tys. km. Auto przyjechało w czerwcu z Niemiec. Wg książki serwisowej i faktur z przeglądów było zalewane przez dłuższy czas olejem Castrol TXT Softec 5W30. Takim też olejem zalałem auto w Polsce. Dodam, że nie jest to tani olej (ponad 50zł za litr), ponadto nie było go w żadnym sklepie w moim mieście - musiałem zamawiać. Wydawało mi się, że wystarczająco zadbałem o motor w moim aucie, jakże zdziwiłem się zatem, gdy pod koniec wakacji zacząłem słyszeć z rana cykanie jedego z hydropopychaczy :( Dodam, że zanim zmieniłem olej jeździłem autem jakiś czas, silnik zawsze szumiał cichutko, nawet po porannym rozruchu, a według książki serwisowej olej w aucie miał już najechane sporo km ponad normę. Co wlałem do silnika? Czy to ten sam Castrol, którym zalewali motor Niemcy? Przede mną kolejna wymiana i stąd mój dylemat : czy zalać auto czymś innym? Mam chęć na Motula, jest zachwalany na różnych grupach newsowych w necie. Nie wiem jednak, czy wlać półsysntetyk 10w40, czy syntetyk 5w40. Na e34.de jest " M40, M43, M50 und M60: bei eher gelassener Fahrweise reicht normales 10W-40 Leichtlauföl, z.B. von Liqui Moly, Motul, Fina oder Veedol", a na ttp://www.bmw-syndikat.de "für einen 4-Zylinder wäre das Motul 6100 10W-40 (M40 auch 15W-40) und das 8100 5w-40 für einen 6-Zylinder". I bądź tu mądry :) Mam chęć na Motula 8100 excess, czy ktoś na FORUM używa Motula?
Artekk
Opublikowano

Nie kombinuj i lej jak na marke przystało Mobil lub Castrol 5w50 / 10w60 nie proponuje nic z pułki 0w... ponieważ silnik ma już spory przebieg

Ja u siebie jutro zmienie olej ,filtry i świece i tym razem wleje 10w40 + X-ceramic dla mniejszego tarcia (leje zawsze przy każdej zmianie oleju) :wink: