Skocz do zawartości

E36 318i M40 - bierze olej jak smok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam E36 318i M40 i spala mi ogromne ilości oleju. Parę postów niżej czytałem, że Wasze BMW albo nie palą oleju w sposób widoczny na bagnecie, albo palą do 1l na 10.000km. Moja pali jakieś 2 litry na 1000km!!!! Praktycznie przy każdym tankowaniu wlewam minimum 1litr. Słyszałem o tym, ze BMW może trochę spalać, ale takie ilości zdecydowanie świadczą o jakimś problemie.

Proszę o pomoc co należy zrobić, co sprawdzić, czy da się naprawić?

Dodam, że do układu chłodzenia nie przedostaje się olej (nie widać kropelek w zbiorniku wyrównawczym) ani nie widać żadnych wycieków (wytarłem silnik, pojeździłem i jest czysty; nie ma także pod samochodem nawet jak postoi kilka dni w garażu, bo byłoby widać na podłodze). Co dziwne nie kopci też na niebiesko jak to zwykle przy spalaniu oleju bywa.

Jeżdżę raczej spokojnie, rzadko kręcę go 5k rpm. Spalanie mam na poziomie 10l/100km co też wydaje mi się dużo. Przebieg 200k km.

Z góry dzięki za pomoc

Dombrek

Opublikowano

Proponuje najpierw sprawdzic uszczelniacze na zaworach.Jezeli pali ci duzo oleju w jezdzie miejskiej a w trasie nie pali oleju to na 100% uszczelniacze na zaworach :wink:

Pozdr!