Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem, mianowicie w mojej buni przy ruszani auto gaśnie. Dopiero gdy doda się trochę więcej gazu to wtedy auto ruszy. Nie wie ktoś co to moze być ?? Dodam jeszcze że jest to auto z automatem i o sporym silniku 3.0 więc nie powinno być problemów. Proszę o pomoc z góry dzieki.

Pozdrawiam

Peter1991

Opublikowano

Kiedy ogladałem jadną E39 2.5 i ty masz 3.0 ale tez R6 wiec sądze ze to podobne silnik - tez miała ten sam problem dokładnie jak ty z tym ze to był manual i naprwde trzeba było dodać gazu nim ruszyła w innym przypadku gasła - oto jaką odpowiedz otrzymałem na ten temat od kolegi Roberta:

"Po drugie to nie wiem na jakim systemie masz oparty wtrysk: Siemens, czy Bosch.

Ale ogólnie nie ma to większego znaczenia, gdyż w obu przypadkach często padały przepustnica, membrama i zawór dodatkowego powietrza. Różnice pomiędzy systemami wtrysku polegają na tym, że do siemensowskiego wtrysku jest najgorszy dostęp do tych podzespołów, ale jakoś sobie z tym poradzisz.

Problem polega na braku samoczynnego utrzymywaniu obrotów. Gdy silnik nie ma żadnego obciążenia może on ustabilizowac obroty biegu jałowego, zaś pod obciążeniem bez dodania gazu pojawia się problem z ich unormowaniem.

Robi się taka dziura w reakcji i to powoduje że silnik gaśnie.

Upewnij się błędów w kompie podczas diagnozy komputerowej i dostosuj się do nich. Jeżeli nic nie wyskoczy nie pozostaje nic innego jak podmienianie tych elementów"

wpierw sprawdził bym na twoim miejscu silniczek krokowy (czyli zawór dodatkowego powietrza)

pozdrawiam

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
miałem kilka razy regulowanego vanosa i w zależności od dokładności ustawienia jego można ruszać nawet pod górka bez gazu albo nawet po dodaniu gazu auto szarpnie i zgaśnie