Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dotyczy e39 ale może też innych z podobnych lat. Ze względu na bardzo słabą jakość dźwięku zdecydowałem się na dodanie subwoofera w prawym tylnym boczku, wzmacniacza i wymianę głośników. Wygląda to w następujący sposób:

Do wyjść głośnikowych radia podłączyłem adaptory HI-LO. Z nich wychodzą chinche do bagażnika i podłączone są do wzmacniacza. Chiche z przednich głośników wchodzą na wzmacniacz głośników w drzwiach a z chinche z tylnych głośników wchodzą na wzmaniacz do subwoofera. Z tego wzmacniacza wychodzą kable do woofera i przednich głośników (wymienionych). Niestety przestał działać zestaw głośnomówiący tzn. telefon działa normalnie jeśli się rozmawia przez słuchawkę ale kiedy chcę rozmawiać przez głośnomówiący to głośniki milczą. Nie wiem dlaczego ale wnioskuję, że coś odłączyłem. Czy ktoś ma doświadczenie w tym względzie? Czy to może któreś z kabli dochodzących do głośników w drzwiach? Tam dochodziły cztery kable do każdego głośnika. Może jedne zasilały głos z radia a drugie z telefonu? To by oznaczało, że w telefonie jest jakiś dodatkowy, niezależny wzmacniacz. Jak mogę zaradzić temu problemowi?

Może komuś udało się rozwiązać podobny problem...

Opublikowano

Dzięki. Zgadza się. Już naprawiłem. Po prostu dodałem mały głośnik w tę kratkę nad klamką. I nawet lepiej słychać niż dawniej.

Okazało się, że głośnik oryginalny jest dwucewkowy i jedna cewka jest zasilana ze wzmacniacza radia a druga ze wzmacniacza telefonu.

Dzięki i pozdrawiam