Skocz do zawartości

TDS jakośc paliwa\pompa wtryskowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Zamierzam kupić TDS-a i mam w zwiazku z tym pytanie. Jak eksploatowac auto żeby ta pompa wtryskowa przetrawa ze 2 lata. Podobno jest czuła na jakośc paliwa. Moze dolewac jakies cuda do baku?? Macie jakies inne pomysły,sugestie, rady?
Opublikowano

nie tankowac na stacjach fisik, nie lac opalu, ropy z drezyny itp itd. najlepiej lac paliwo "ulepszone" - tzn. v-power shella, verwe orlenu czy ultimate bp. ostatnio czytalem test wlasnie tych paliw i sa one po prosty czystsze niz te zwykle. auto nie dostanie kopa jak mysla niektorzy, nie przejedzie tez wiecej jak reklamuja - po prostu jest czystsze, bezsiarkowe czy jakies tam :) zostawia mniej osadow, czysci lepiej niz zwykle itp. moge zrobic fotki artykulu jakby ktos chccial.

ja za drobna sugestia pewnego kolegi leje Diesel V-power, a ze pompe mam nowa to wole dmuchac na zimne :)

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano
nie tankowac na stacjach fisik, nie lac opalu, ropy z drezyny itp itd. najlepiej lac paliwo "ulepszone" - tzn. v-power shella, verwe orlenu czy ultimate bp. ostatnio czytalem test wlasnie tych paliw i sa one po prosty czystsze niz te zwykle. auto nie dostanie kopa jak mysla niektorzy, nie przejedzie tez wiecej jak reklamuja - po prostu jest czystsze, bezsiarkowe czy jakies tam :) zostawia mniej osadow, czysci lepiej niz zwykle itp. moge zrobic fotki artykulu jakby ktos chccial.

ja za drobna sugestia pewnego kolegi leje Diesel V-power, a ze pompe mam nowa to wole dmuchac na zimne :)

Częściowo się nie zgodzę, mianowicie na paliwie "Diesel Extra" shella mam większe spalanie niż na "v-power diesel" (czy jakoś tak). Jeszcze nie jestem w stanie stwierdzić dokładnie o ile, ale widać róznice po zrobienu 250km.

Opublikowano
wg mnie to jest niezmierzalne. przeciez to ile pali zalezy od mnostwa czynnikow, ktore co dzien sa inne wiec nie da sie okreslic ze na v-power ci spali mniej a na extra wiecej. trzebaby bylo jezdzic po torze wiscigowym ze stala predkoscia to wtedy by sie sprawdzilo :) takie moje zdanie. mnie to tam w sumie nie obchodzi czy mi spali 2 litry mniej czy wiecej - wazne, zeby paliwo bylo czystsze i zebym za 2 lata nie musial znowu pompy wymieniac :)
Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano
Podobno jest czuła na jakośc paliwa.
jest bardzo czuła ale jak auto ma już kilka setek kilometrów za sobą to już masz niewielki wpływ na to ile jeszcze pochodzi w każdym razie nie eksperymentuj z opałem ani z olejem z biedronki no i nie oszczędzaj na filtrze paliwa ja wymieniałem co 5000km bo miałem uszanowanego TDSa a ten co ma moje auto obecnie filtr paliwa po 10000 myje w nafcie i dalej go zakłada