Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam sprzedałem swoją bmw przed upłynięciem pół roku ale za mniejsza kwote przykładowo kupiłem za 7000 zł a sprzedałem za 6900zł przejdzie to w urzedzie jako strata na wartości auta ponieważ kiedyś czytałem coś takiego jezeli się sprzeda auto za mniejsza kwote niz sie kupiło to nie bedzie płacił tej kary 10% jest to prawda?

życie zaczyna się dopiero z BMW

E30 CABRIO 2.5

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam sprzedałem swoją bmw przed upłynięciem pół roku ale za mniejsza kwote przykładowo kupiłem za 7000 zł a sprzedałem za 6900zł przejdzie to w urzedzie jako strata na wartości auta ponieważ kiedyś czytałem coś takiego jezeli się sprzeda auto za mniejsza kwote niz sie kupiło to nie bedzie płacił tej kary 10% jest to prawda?

To nie kara, a podatek dochodowy. Płaci się go wówczas, gdy sprzedasz auto przed upływem 6 miesięcy od daty zakupu (liczone od pierwszego dnia następnego miesiąca) z zyskiem. Np. kupiłeś za 7k i po trzech miesiącach sprzedajesz za 8k - wówczas musisz zapłacić podatek.

Jeśli kupiłeś za 7k i sprzedajesz w przeciągu 6 miesięcy za mniej, podatku nie płacisz. Pozdrawiam.

Glasurit Polska - Division of BASF - The Chemical Company

Profesjonalne dobieranie lakierów samochodowych.

Opublikowano
ale gdzies słyszałem ze trzeba to uwzglęnic w rozliczeniu rocznym jest to prawda czy nie

życie zaczyna się dopiero z BMW

E30 CABRIO 2.5