Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was i prosze o pomoc.

Mam klopot z obrotami silnika, ale dopiero wtedy, gdy jest mocno rozgrzany. Wlasciwie to klopoty zaczynaja sie wtedy, gdy go szybciej przegonie na dluzszym odcinku drogi (powiedzmy ok. 20 km z predkoscia 160-180km/h - im jest cieplej na dworze, tym szybciej zaczyna wariowac na wolnych obrotach). Po wrzuceniu na luz, obroty sa mocno podwyzszone. Dochodza nawet do 3000! Pojawia sie takze inny obiaw w postaci dymu z rury wydechowej. Wyglada to tak, jakby silnik nie byl w stanie spalic zbyt duzej ilosci wtrysnietego paliwa. Zeby ruszyc, musze dobrze przegazowac, bo w przeciwnym razie.....zgasnie mi auto. Mam wtedy klopot z odpaleniem(chyba zalewaja sie swiece). Motor to 2l. V24 1991r. Jesli sie nie myle to silnik z osprzetem Simensa z oznaczeniam M50(kolorowa sonda). Bylem juz dwukrotnie u mechanika, ale zawsze wszystko dzialalo ok - zlosliwosc rzeczy martwych :cry2: Po podpieciu, komputer wyswietlil jedynie "brak masy sondy lambda". Wymienilem ja, ale obiawy pozostaly identyczne. Z tym tylko, ze sonde kupilem na aukcji uzywana.

Kupic nowa czy to cos zupelnie innego? Prosze o rade, bo nie wiem co mam robic :mad2:

Z gory dziekuje za Wasze opinie.

Opublikowano
czujnik połozenia wału objawia sie trudnoscią odpalenia na zagrzanym motorze oraz silniczek krokowy (objawia sie tym ze miedzy innymi trzeba dodac gazu przy ruszaniu oraz wysokimi obrotami na biegu jałowym) moze tez spróbuj podczas następnej tekij awarii odpiać przepływkę i zobacz jakj sie zachowuje
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
to dymienie z rury i wysokie obroty wygląda mi to na walnięty przepływomierz spróbuj go podmienić co do sondy to na kompie powinien ci pokazać na wykresie prace sondy na niskich i wysokich obrotach i sam komunikat zwarcie do masy nic nie znaczy w przypadku sondy