Skocz do zawartości

Problem ze wskaźnikiem temperatury e36 compact 1.6 POMOCY!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, po przekreceniu kluczyka na wskazniku temperatury silnika wskazówka odrazu wychyla sie do polowy niebieskiego paska, po kilku minutach jazdy wskazówka stopniowo wychyla sie do konca skali, wczoraj wymienilem czujnik temperarury przy głowicy (orginalny) i nie ma żadnej poprawy. CO moze byc przyczyna? uszkodzone licznik?? Wentylator zalancza sie odrazu na szybkie obroty jak nagrzeje sie silnik, czy tak powinno być? Bmw e36 compact 316i 94r. Bardzo prosze o pomoc.
Opublikowano
ściągnołem termostat a raczej samą obudowe bo okazało sie ze termostatu nie ma :( ten samochod mam od niedawna, poprzedni włascicel musial go wyciagnąc i sama "rurke" obudowe wsadzic. Termostat bede mial po 14 jak zaloze to napisze co i jak. dziekuje za podpowiedz. pozdrawiam
Opublikowano
Założyłem termostat 140zł i wymieniłem wszystkie króćce 120zł:( bo nie były juz pierwszej świeżosci i z jedego lekko ciekło. Dalej pokazuje temperature maxymalna, co jest dziwne przy włączeniu ogrzewania na max po chwili skazówka spada o 1 kreske, samochód stał 3 godziny silnik jest letni a pokazuje teraz temperature prawie na srodku... tak jak by silnik byl odpowiednio rozgrzany... czujnik jest nowy wiec moze to licznik jest walniety??? moze mial ktoś juz kiedys taki problem, prosze o pomoc. Z góry dziękuje
Opublikowano

Nowy termostat nie załatwi problemu :( , ale oczywiście zakup i zamontowanie jest konieczne.

Wykorzystaj te dni na diagnozę i usunięcie usterki :?: .

Proponuję założenie obudowy, napełnienie i odpowietrzenie układu i przeprowadzenie testu: czy duży obieg jest drożny, czy pompa działa prawidłowo itp. Bez termostatu - wskaźnik nie powinien się wychylić na prawo od pionu - jeżeli zacznie ci się wychylać - to bezwzględnie zgaś motor i poczekaj aż ostygnie bo narobisz bałaganu :!: .

Napisz czy masz wisco czy czujnik - bo wiem że w niektórych compactach były czujniki oraz czy jak jedziesz szybciej - to też wzrasta temp?

Powodzenia w testach :cool2:

Opublikowano
jak sprawdzic ta pompe i gdzie ona jest? uklad jest chyba drozny odlaczylem gorny waż od chłodnicy przy glowicy i jak dmuchałem w waz to plyn wylatywał tym otworem przy głowicy wiec obieg jest. z tego co mi sie wydaje to mam czujnik i dziala on porawnie bo wiatrak sie zalancza. Wydaje mi sie temperatura jest odpowiednia tylko zegar zle wskazuje... ale nie mam pewnosci bede musial pojechac podlaczyc go pod komputer i zobaczyc jaka jest temperatura silnika jak sie nagrzeje. dodam jeszcze ze wiatrak sie zalancza i jak ochlodzi to sie wylancza wiec powinna temperatura byc ok
Opublikowano
pompa jest z reguly pod termosatem. pomysl o zegarach jak mi wskazowka cuda pokazywala to wreszcie sie zapalila....
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano

To rzeczywiście dziwne objawy :roll: . Jeśli rano po przekręceniu stacyjki pokazuje połowę niebieskiego zakresu to świadczy o złej interpretacji pomiaru temp. Może czujnik jest oryginalny, ale nie do tego modelu :cry: ? Chyba trzeba podjechać na diagnostykę.

pozdrawiam :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, zmieniłem licznik i wskaznik dalej pokauje zla temperature, czujnik jest napewno dobry bo był zamawiany w serisie bmw w poznaniu i dobierany po numerze Vin. Co do pompy to najprawdopodobniej pracuje poprawnie bo po nagrzaniu sie silnika weze są twarde. Co moze byc jeszcze przyczyną wzlego wskazywania temperatury??
Opublikowano

A może wykręć ten czujnik i zrób pomiar na zewnątrz (powietrze atmosferyczne i szklanka z zagotowaną wodą) i powinno być zero i max skali) jak tak nie będzie to może jakiś moduł pomiarowy jest uszkodzony ?

Ale tak tyko gdybam :)

Opublikowano
Gdzie moge znalezc ten moduł w samochodzie? na 100% zle pokazuje temperature, dzisaj jak go odpalilem po 3 godzinach to wskazówka od temperatury byla na srodku, wiec napewno pokazuje zle. A czy czujnik nie jest podlaczony do komputera a dopiero pozniej idzie syganl na wskaznik? moze komputer jest do wymiany??
Opublikowano

Skoro wymieniłeś i czujnik i wskaźnik i jest to samo to podjedź na komuter - bo jakoś nikt się nie wypowiada.

Ja próbowałem jakoś pomóc ale jestem za cienki i nie wiem ile stopni jest na środku skali czy 80 czy 90 czy więcej oraz jak realizowany jest pomiar.

Jak sobie poradzisz - to napisz jaka była przyczyna. :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam nie byłem na komputerze, ale przy okazji czyszczenia silniczka krokowego i kolektora ssącego, odpiąłem wszystkie wtyczki od czujników, przeczyściłem piny i teraz wszystko jest OK, wskaźnik temperatury nie przekracza środka pola :D