Skocz do zawartości

Wymiana pompy wspomagania - problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie, kupiłem pompę ZF i niestety nie pasuje do niej koło pasowe, ponieważ miałem pompę LUKAS. Czy wystarczy dokupić koło pasowe do tej pompy, czy być może wtedy też nie da się jej wymienić, bo samo osadzenie pompy nie będzie pasować? Czy ktoś miał podobne doświadczenia i może napisać jak jest z osadzeniem pompy i kołem pasowym, czy być może są jeszcze inne problemy i trzeba szukać LUKASA?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Witam, ja kupilem pompe LUK-a(L 541 0077 10) zalalem Castrol Automatic TQ DexronIII i lata juz ponad 30tysiecy i pieknie pracuje nic nie jeczy. Na samym poczatku pokusilem sie o tansza z 4-maxa, ale od razu po zalozeniu byla glosniejsza od starej(reklamacje uznali bez problemu czyli cos im te pompy sie slabo regeneruja). A co do przelozenia kola pasowego to z tego co pamietam raczej nie istnieje taka opcja bo kolo jest fabrycznie zaprasowane. Firmy ZF nie znam, ale jesli jest to pompa regenerowana w PL to po moich doswiadczeniach odpuscilbym ja sobie, dorzucilbym pare PLN-ow wiecej i kupil raz a dobrze. Pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawa się wyjaśniła, przysłali nie tą pompę co trzeba. Pompę wymienili, ale dalej jest problem, tym razem chodzi o połącznie pompy z wężem, gwint w pompie jest za długi i olej wycieka jak pompa dostaje ciśnienia - oczywiście nie może tak być i pompa została zdemontowana. Czy ma ktoś jakiś pomysł, czy można podłączyć wąż ciśnieniowy z zakrótkim gwintem, żeby nie ciekło i działało poprawnie - może ktoś przerabiał ten temat?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d