Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Frede 36, ja też dość długo przymierzałem się do zakupu 740 z 99-00 roku w benzynie. W koncu przewiozłem się 740 dieslem i pomimo, że nigdy diesla nie miałem i byłem zawsze zwolennikiem benzyny zagazowanej to jednak kupiłem diesla. Dlaczego?

1. Spalanie. Nie żałuję sobie z pedałem gazu a pomimo to mieszczę się w 10 litrach ropy. Zrobiłem przez ponad miesiąc 4 tys. km. odkąd ją kupiłem.

2. Koszta. Jeśli załatwisz sobie napęd po ok. 2,7zł. (powinienes to załatwić bez problemu) to sam sobie przelicz. Właśnie min. dlatego zrezygnowałem z benzyny 4,4 bo koszty samej benzyny przy 4,4 odpadają w porównaniu z 4.0 diesel. Zagazowanie to wydatek minimum 4- 5 tys. a spalanie gazu to ok. 18 l/100 razy 2 zł. to itak więcej niż przy dieslu.

3. Osiągi. Może nie tak rewelacyjne jak 4,4 ale biturbo robi swoje jak się załączy. Ciągnie niźle. Przejedź się i porównaj. Gra warta świeczki!

4. Komfort (klekot diesla) naprawdę tego nie słychać.

5. Znaleźenie auta - "Szukajcie a znajdziecie..." nawet w Polsce, tylko wytrwale i nie napalaj się!

Pozdrawiam!