Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim że zmieniając kolektor ssący w E46 - 328 z E36 - 325, jest wyczuwalny przyrost mocy ? Gdzieś mi się obiło o uszy że doloty w E46 są mniejsze a przecież silnik ma większą pojemność o 0,3. Niby wytłumaczenie jest w Nm ale w PS niebardzo !!

Jeśli ktokolwiek wie coś na ten temat to piszcie co i od czego pasuje. Mój silnik to Dual Vanos, 00 rok

Peter

:modlitwa:

Opublikowano

Taka zmiana kolektora jest możliwa i stosunkowo prosta w BMW 3 E36 2.8 - tam kolektor od 2.5l pasuje bez konieczności skomplikowanej obróbki kanałów głowicy i osprzętu.

Silnik M52B28TU z E46 z podwojnym vanosem to inna konstrukcja głowicy - zupełnie inny kształt kanałów w głowicy, i całkowicie inny kolektor ssący - tu przekładka jest bardzo skomplikowana i do tego bezsensowna - obejrzyj przebiegi momentów i mocy w silnikach 2.8 z E36 i 2.8 z E46 a zobaczysz dlaczego.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź !

W takim razie nie ma co drążyć tego tematu skoro po prostu nie pasuje ale skoro mamy otworzony temat o delikatnym tuningu silnika to może coś doradzisz o CHIPIE ?

W mojej E36_325, którą miałem jeszcze całkiem niedawno połakomiłem sie na CHIPA. Do tej pory tego nie żałuję bo silnik zaczął wreszcie ciągnąć od 2 tyś obrotów a nie od 3 tyś jak to lubią 6 cylindrowe 24V. Auto miało prędkość maksymalną w zasadzie taką samą jak przed chipowaniem ale wydaje mi się że spokojnie zdjąłem jej z 0,5 sekundy do 100 czyli na około 7,5. W E36 sprawa wyglądała bardzo prosto - kupiłem scalaka, rozkręciłem kompa i koniec

A jak to wygląda w E46 ?? Czy da się to zrobić samemu czy jednak wchodzi w grę aparatura i profesjonalna firma tuningowa ??

Peter